Ce vi se poate intampla daca va incarcati tigara electronica de la calculator. "Nu exista nicio protectie"

Ultima actualizare: 27-11-2014 06:58
barbat care fumeaza o tigara electronica in fata calculatorului

Pana acum tigarile electronice erau considerate periculoase mai ales din cauza riscului de incendiu. Se pare ca exista chiar un pericol mai mare – unul tinand de securitatea informatica.

Tigaretele electronice (e-cigarettes), prezentate ca fiind "mai bune" pentru sanatate decat cele clasice, pot infecta computere, ele devenind un vector pentru malware atunci cand sunt incarcate printr-un USB conectat la calculator, scrie editia online a cotidianului britanic The Guardian. Potrivit ziarulu, in cazul in care o tigareta achizitionata de la un comerciant cu intentii rele este conectata la un compute,r ea poate obtine acces la dispozitiv.

Intr-o postare pe site-ul de socializare Reddit se sugereaza ca cel putin un director a fost vizat de un astfel de atac. "Computerul unui anumit director a fost infectat cu un malware a carui sursa nu putea sa fie determinata", scrie un utilizator al site-ului. "Dupa ce au fost excluse toate modalitatile traditionale de infectare, IT-ul a inceput sa analizeze alte posibilitati. Tigareta made in China avea un malware puternic codat in incarcator, iar atunci cand a fost introdusa intr-un port USB al unui computer, malware-ul a sunat acasa si a infectat sistemul" continua acesta.

Citeste si: Jumatate dintre stickurile USB din lume va pot distruge calculatorul. NIMENI nu stie care sunt cele cu probleme

Un consultant in domeniul securitatii de la Trend Micro, Rik Ferguson, considera povestea intru totul plauzibila. "O linie de productie de malware exista de cativa ani, infectand rame electronice de fotografii, MP3-playere si altele", a declarat el, dand ca exemplu o rama produsa de Samsung care era livrata, in 2008, cu un malware pe discul de instalare a programului.

Potrivit The Guardian, si mai ingrijorator este un atac cunoscut sub numele de "BadUSB", care implica reprogramarea dispozitivelor de tip USB la nivel hardware. "Cipuri USB foarte raspandite, inclusiv de tip thumb drives, nu au nicio protectia fata de asemenea reprogramare", avertizeaza SRLabs, o firma cu sediul in Berlin, care a publicat codul.

Combinarea celor doua, subliniaza Ferguson, "poate pleda puternic ca firmele sa dezactive porturile USB sau cel putin sa recurga la un management care sa permita doar dispozitive autorizate". El le recomanda consumatorilor sa "foloseasca programe antimalware si sa utilizeze doar dispozitive de incredere pentru a contracara amenintare".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO