Tot mai multe firme românești construiesc roboți. Angajaţii pe care i-ar putea înlocui
Tot mai multe firme IT româneşti au început să construiască şi la noi roboţi.
Cercetătorii ştiu că în viitorul apropiat unii îşi vor face loc în casele şi vieţile noastre, pentru că pot îndeplini simultan diverse funcţii. În multe ţări dezvoltate, roboţii lucrează deja printre oameni.
Ea este Amy: robotul-chelner. Duce mâncarea de la bucătărie la masa clienţilor fără să scape tava şi fără să se împiedice de obstacole pe drum. Iar invenţia, brevetata de o firmă de IT din Cluj, este în plină dezvoltare. Amy este programată să aibă în memorie şi un întreg meniu.
Daniel Jecan, director departament cercetare companie IT: „Discutăm undeva 2025-2030 să apară multe domenii în care oamenii să fie complementati de roboţi."
Într-o altă firmă, a fost creat Baxter. Este un robot care sortează, verifică şi împachetează zeci de becuri
în doar câteva minute. Deocamdată este la stadiul de prototip, dar în curând ar putea fi implementat în fabrici.
Firma colaborează şi cu mai mulţi studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj, care deja vin şi cu alte idei. Spre exemplu: robotul Phantom X, care seamănă cu o tarantulă gigant, dar face hărţi pentru încăperi şi care ar putea fi folosit în în marile hale industriale.
Cristian Militaru, masterand Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: „Nu e foarte rapid, dar totul a pornit de la un alt robot, pentru care am avut nevoie să facem o hartă şi ne-am gândit să facem acelaşi lucru şi cu acest robot."
Robotul primeşte comenzi de la calculator şi le execută. Foloseşte un senzor de tip laser şi observă distanţa faţă de lucrurile din jurul lui.
Stelian Bard, coordonator specializare robotică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: „Spre asta ne îndreptăm, acolo unde este o muncă repetitivă se jusitifică să înlocuim operatorul cu tehnologia. Avantajele? O bună repetabilitate, garantarea calităţii. Există o rată de creştere a implementării de roboţi în industrie de 15% anual."
Preţurile acestor roboţi variază, în funcţie de performante, între 20 şi 30 de mii de euro, dar investiţia poate fi amortizată în mai puţin de un an. În prezent, în România există 11 roboţi la 10 mii de lucrători industriali. În Ungaria, sunt 50 de roboţi la 10 mii de angajaţi.