CES 2018. Şapca inteligentă şi inelul care deschide uşile şi taxează în autobuz


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 18 Ianuarie 2018 08:54
Categorie: Smart things

Afacerile mici au fost pe val la târgul de tehnologie de la Las Vegas. Au avut la dispoziţie mii de metri pătraţi pentru a se lăuda cu cele mai tari invenţii ale lor. George Buhnici le-a făcut o vizită la CES 2018

Dacă discreţia vă caracterizează şi nu vreţi ceasuri inteligente, iată inelul din 2018. Inele inteligente am mai tot văzut pe la tot felul de târguri, şi acesta promite cam acelaşi lucru: că te ajută să deschizi uşi, ori să faci plăti ori să urci în autobuz şi să-ţi validezi călătoria. Ce ne place la el este că are o aplicaţie prin care inelul ştie al cui este. Şi dacă-l pui de pe o mână pe alta nu va mai accepta să facă plăti, pentru că recunoaşte doar degetul utilizatorului. Un fel de amprentă, degetul fiecăruia dintre noi ar trebui să fie unic.

Prin aceeaşi tehnologizare a trecut şi aceasta şapcă. Un prototip spectaculos chiar dacă firele sunt în continuare pe afară. Cu ajutorul tehnologiei orice obiect poate deveni inteligent, cum ar fi spre exemplu şapca pe care o port în momentul ăsta. Este o şapcă ce mă poate atenţiona în caz de alerte, sau mă poate ajuta să navighez. Cum face asta? Cu ajutorul unor motoraşe care vibrează de jur împrejur, la stânga la dreapta, înainte sau înapoi. E o idee bună pentru şantiere, atunci când trebuie să comunici cu muncitorii în spaţii zgomotoase, când se întâmplă ceva. Sau poate pentru ciclişti ca să poate naviga, stânga dreaptă şi aşa mai departe. E utilă şi pentru nevăzători. Doar imaginaţia şi utilităţile sunt limita.

Şi că tot vorbim de utilităţi, iată cum puteţi actualiza reţea de electricitate de acasă. Un trend important pe care-l urmărim în 2018 este cel al energiei inteligente. Al iluminatului şi al reţelelor care... mai bine să vă arăt. Aceasta este o lampă cu led, obişnuită, până când descoperi că se alimentează de la un cablu de reţea. Cam aşa. Mai departe poate da curent către altă lampa şi aşa mai departe, acolo unde există deja o reţea putem adăuga iluminat. Se întâmplă cu un astfel de switch de generaţie nouă. AStfel putem transporta electricitate prin reţeaua din interiorul clădirii. Nu ai nevoie de multă electricitate. Aşa se poate da lumină în toată casa şi o poţi şi controla într-un singur punct.

Cele trei start-upuri au un singur lucru comun: toate vin din Franţa. Iar Las Vegas e locul în care companiile mici se pot întâlni cu investitori ori potenţiali clienţi. Conştienţi de asta, Guvernul francez le oferă tot sprijinul ca să arate lumii cele mai noi inovaţii.

CES 2018. Camera de bord inteligentă şi telefonul chinezesc
CES 2018. Camera de bord inteligentă şi telefonul chinezesc "flagship killer"
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery