Tehnologia care le reda darul vorbirii celor care nu mai pot comunica. Aplicatia care "vorbeste" pentru tine
In toata lumea sunt mii de oameni afectati de boli neurologice care le-au rapit darul vorbirii. Acum, insa, o aplicatie pentru smartphone sau tableta "vorbeste" pentru ei.
Cei care ajung in stare si mai grava, cand nu-si mai pot controla deloc muschii, pot folosi un computer doar prin miscarea ochilor. Maureene Carson, o londoneza de 73 de ani, a fost diagnosticata, anul trecut, cu o boala neurologica. Acum nu mai poate sa vorbeasca, dar asta nu inseamna ca nu poate sa se faca auzita. Scrie pe tableta, iar cuvintele sunt "rostite" de o voce generata de computer. "Mi-am pierdut vocea si nu mai pot sa scriu cu mana dreapta, din cauza bolii. Aceasta tableta e singura cale prin care mai pot comunica", "spune" femeia.
Bolile neurologice ataca celulele nervoase responsabile cu activitatea musculara voluntara, adica mersul, miscarile corpului, dar si vorbirea. Pentru multi pacienti, chiar si respiratia sau inghititul ajung sa fie chinuitoare. Lynn o cunoaste pe Maureen de mai bine de 30 de ani. A remarcat o incredibila schimbare in starea prietenei sale de cand reuseste sa converseze prin intermediul tabletei. "Iesim impreuna adesea si ne intalnim si cu alte persoane. Ea scrie pe ecranul tabletei si toti ceilalti aud ceea ce vrea sa spuna. Cateodata ne mai si intrerupe...", spune Lynn.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Exista si alte tehnologii care ii ajuta pe cei ca Maureen, sau aflati in stare mult mai grava. Chiar daca nu-si mai pot folosi deloc muschii, pacientii transmit comenzi unui computer doar cu privirea. Senzorii cu infrarosu si o camera video detecteaza punctul in care priveste utilizatorul. Astfel, acesta poate controla ce se afla pe monitor. Si poate transmite comenzi care in mod obisnuit sunt transmise cu mouse-ul sau tastatura. "Cu aceasta tehnologie poti sa vorbesti. Poti sa navighezi pe Internet si eventual sa faci cumpaarturi. Poti sa-ti exprimi creativitatea, indiferent daca asta inseamna muzica, desen sau design", explica Mick Donegan, fondatorul unei fundatii caritabile.
Din nefericire, asemenea maladii neurologice se agraveaza rapid si, deocamdata, nu au leac. La 14 luni dupa ce au fost diagnosticati, mai bine de jumatate dintre bolnavi se sting.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, aplicatii, software, comunicare, limbaj,
Dată publicare:
17-08-2014 10:23