Targ de joburi in IT la Politehnica Bucuresti. Angajatorii i-au trecut pe tineri printr-o serie inedita de probe
Ca sa-i cucereasca pe viitorii programatori si sa ii convinga sa lucreze pentru ei, reprezentantii a peste 20 de firme de IT, din Romania si Statele Unite au pus la punct probe inedite.
De la tururi virtuale cu sarcini de rezolvat pe traseu, pana la scrierea directa a codurilor de programare, la standul targului de joburi deschis la Politehnica, in Bucuresti. Astfel, tinerii sunt recrutati direct de pe bancile facultatii, unii chiar din primul an.
Student in anul intai la Calculatoare, Matei aplica pentru o slujba intr-o realitate virtuala. Ochelarii speciali il transpun la sediul firmei in care ar putea lucra daca trece testele.
Gasirea pachetelor ascunse ii poate transforma pe tineri in stagiari sau chiar angajati. "Sunt axate pe dezvoltare soft, testare si online marketing, dar avem deschise si pozitie pe specialisti programare, project management, sistem administrator", spune Florentina Greger, specialist HR.
Pe Radu, in schimb, l-am gasit la standul altei companii, chiar cand "repara" un cod de programare cu gandul sa se angajeze ca specialist.
La targul de la Politehnica, peste 20 de companii s-au batut pentru a atrage atentia studentilor. Unele au venit chiar din Statele Unite si angajeaza pentru birourile din Londra.
"Cand aducem oameni la Londra, ei traiesc la Londra, salariile sunt la fel, nu platim oamenii diferit pentru ca vin din locuri diferite. In Bucuresti, in Romania in general si la Politehnica in special sunt oameni foarte talentati", a spus Felipe Bulat, Bloomberg.
"Pachetul salarial conteaza, dar nu atat de mult cand esti la inceput, este important sa faci un an de baza, ca dup-aia sa ai experienta, sa incepi sa ai standarde la salariu. Cand esti incepator nu-ti permiti", a spus Dragos Popescu, student in anul III la Automatica.
In Romania, facultatile produc anual 4 mii de specialisti in calculatoare si programare, iar cererea de pe piata este de 15 mii de locuri de munca.