Studiu realizat de Google: Cum ne modifica telefonul relatiile, somnul, chiar si mersul. Trasaturile lui homo-smartphonicus
Folosirea in exces a telefonului mobil a ajuns sa ne modifice mersul, relatiile cu ceilalti, obiceiurile matinale, si chiar felul in care dormim.
Un studiu facut de ''Google'' arata ca 56% dintre romanii care au telefoane inteligente recunosc ca nu s-ar mai descurca fara ele. Cea mai utilizata aplicatie, dupa retelele de socializare este prognoza meteo.
Ecranul telefonului este un soi de duhul din Lampa lui Aladin, spun pshihologii. O simpla atingere poate duce la implinirea nevoilor de comunicare, joc ori informare. Doar ca un astfel de instrument ne modifica si comportamentul.
De cate ori folosim un telefon mobil pe strada se pare ca ni se modifica mersul. Cel putin asta sustin cercetatorii din Statele Unite, care au observat ca traiectoria unui om in momentul in care citeste ceva pe un telefon mobil este deviata de la cea normala. Iar in momentul in care si scriem, aproape ca mergem in zig-zag, facem pasi foarte mici si mersul este mult mai lent
Conform aceluiasi studiu reusim sa evitam anumite obstacole si sa urcam trepte, desi ne uitam la telefon in mers.
Tanar: "Al saselea simt cred ca este, da mi s-a-ntamplat, pentru ca noi atunci cand ne uitam nu vedem drept, vedem si in lateral - suntem un pic mai atenti ne lovim o data, de doua ori, dar a treia oara nu se mai intampla."
Reporter: Vi s-a intamplat sa dati peste cineva
Tanar: Mi s-a-ntamplat, dar il folosesc putin cat sa pun muzica si in rest ma uit in jur si ma bucur de viata
Sociologii vorbesc chiar de "homo smartphonicus" - adica oamenii care au introdus in nevoile lor primare acest gadget.
Ce face homo smartphonicus dimineata la prima ora, dupa trezire? 3 din 5 oameni, potrivit studiului Google, isi verifica mai intai telefonul dupa care merg la toaleta. "
"Reporter: Dimineata, care sunt cele trei lucruri pe care le luati inainte sa plecati de acasa?
Tanar: Dimineata? telefonul portofelul si nu mai stiu... Dar telefonul trebuie, ca ai nevoie, te suna cineva, e ceas, e un need"
Exact asta gandesc 80 la suta dintre romanii care au telefoane inteligente. Bine ca 68% inca isi mai amintesc sa-si ia si cheile.
Emilian Voiculescu, psiholog, psihoterapeut: "Orice comportament care satisface atat de multe nevoie psihologice poate sa devina adictiv. Ceea ce presupune ca mananca din timpul pe care-l alocam altor activitati importante din viata noastra. Din a relationa, spre exemplu, cu persoana cu care am iesit la masa"
Chiar si la restaurant sau la film reactionam cel mai repede la alertele de SMS, Facebook, e-mail apoi Skype si WhatsApp.
Obiceiurile din pat s-au schimbat si ele. Cel mai bun medicament pentru noptile albe este mai nou, tot smartphone-ul. 73% il tin pe noptiera - 51% il folosesc cand nu au somn.
Sursa: Pro TV
Etichete: google, studiu, facebook, smartphone, alerta, mers,
Dată publicare:
13-08-2015 19:36