Studentii din Iasi au inventat un dispozitiv care permite utilizarea calculatorului doar cu privirea. Cand va aparea pe piata
Persoanele care nu-si pot folosi mainile vor putea scrie pe calculator cu ajutorul unor ochelari speciali. Ii ajuta proiectul unor studenti de la Facultatea de Calculatoare din Iasi.
Indrumati de profesorul lor, tinerii au creat un dispozitiv care permite utilizarea calculatorului doar cu ajutorul privirii. Ochelarii sunt in faza de prototip, dar ar putea fi comercializati in viitor.
Ochelarii speciali transmit comenzile in calculator cu ajutorul unui soft care identifica miscarile ochiului si la care studentii au lucrat doi ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dispozitivul este compus dintr-o pereche de ochelari video si o camera web. Aceasta urmareste miscarea ochiului, iar cursorul mouse-ului se muta in directia dorita. Pentru a da click este suficient sa nu miscam privirea cateva secunde.
”Cea mai dificila parte la soft este detectia pupilei, pentru ca implica foarte multa matematica si traducerea coordonatelor pupilei in cele ale ecranului”, explica studentul Ionut Cenac.
Ideea a pornit ca o provocare si in scurt timp cei 4 studenti impreuna cu profesorul lor si-au dat seama ca dispozitivul poate schimba viata persoanelor cu dizabilitati.
”Dorim sa oferim accesul la diferite activitati, sa joace jocuri, sa citeasca, sa scrie un jurnal, o carte, sa converseze cu prietenii”, spune la randul sau studentul Valentin Siriteanu.
Alex are 30 de ani si a ramas paralizat de la gat in jos, acum 9 ani, in urma unei sarituri in apa. El este prima persoana cu dizabilitati care a testat ochelarii.
”Am zacut la pat si mi-ar fi prins foarte bine acest dispozitiv, iti schimba viata, poti sa intri pe internet, mai ales pentru o persoana care nu se poate misca”, marturiseste Alex Luchici.
”Avem nevoie de timp sa trecem de la stadiul de prototip la cel de productie, sa-l finisam, sa indeplinim anumite standarde”, explica Emil Condrea, student.
”Ei aproximeaza in maxim un an sa puna la dispozitie o astfel de aplicatie software”, spune coordonatorul proiectului, Robert Lupu.
Pentru a comercializa dispozitivul, studentii au nevoie de sponsorizari. Numai ochelarii si camera web costa peste 2.000 de lei.