ILikeIt: Routerele, ținta unui virus. Hackerii pot accesa inclusiv rețelele parolate
Veşti proaste pentru cei care folosesc internetul prin WI-FI, adică pentru aproape toată lumea. Hackerii pot intra acum chiar şi în reţelele parolate, din cauza unei breşe care afectează mii de aparate, inclusiv din ţara noastră.
Nu e de glumă. M-aș bucura să fie doar încă o sperietoare din aceea cu specialiștii din IT care ne atenționează, însă, de data aceasta, este groasă. Se numește „Krack” și afectează cele mai multe routere care dau WI-FI, care au parolă.
Și, altă dată, vă atenționam să vă schimbați userul și parola la rețeaua de WI-FI, acum trebuie să vă rugăm insistent să faceți update la aceste aparate.
Sună complicat, dar va trebui să învățați să vă actualizați routerul din casă, ca să nu vi se fure parole sau să nu vi se injecteze în rețea un virus periculos, care vă poate bloca un calculator, un telefon.
Cum funcționează, ce face, care sunt produsele afectate și ce puteți face.
„Krack” se numește și este o vulnerabilitate în WPA2, este protocolul prin care se parolează rețelele WI-FI din toată lumea, în prezent. Nici telefoanele nu scapă de acest hack.
Ni se arată un site pe care se intră, în mod normal. După ce este hackerită rețeaua, conexiunea aceasta, care pare sigură, dintr-o dată va fi injectată cu acel virus, pentru că au un atacator care este lângă router – nu poate să o facă neapărat de la distanță -, dacă vine în apropierea rețelei dumneavoastră de acasă ar putea să forțeze routerul să îl accepte în rețea și să injecteze un virus, chiar dacă nu știe toate parolele.
Există o listă întreagă cu device-uri afectate. Nu a scăpat nimeni, inclusiv cei de la Apple sunt afectați, cu aparatele lor. Avem o listă cu doar o parte din echipamente. Cele mai folosite de la noi sunt: Asus, Cicso, Dlink, cele de pe la Google, Intel, Netgear, telefoanele mobile de la Samsung. Sunt routere foarte folosite.
Dacă aveți o rețea WI-FI în casă, cel mai probabil este ca echipamentul să fie în lista asta. Inclusiv cele de la operatori sunt afectate dacă au o parolă WPA2.
Ce puteți face?
Trebuie să faceți update. Sunt deja producători care au avut prezența de spirit să anunțe care sunt produsele afectate. De exemplu, cei de la TP Link au pe site lista cu aparatele afectate, este o listă întreagă aici.
Vă puteți uita pe aparatul dvs. de acasă, să vedeți dacă este sau nu afectat. Chiar dacă nu este afectat, ar putea să fie și, de aceea, vă recomand să faceți un update.
Vă vând un pont: vă puteți pune DD-WRT. Dacă vă instalați DDWRT pe un aparat existent, vă puteți pune un alt sistem de operare, pe care îl puteți actualiza mai repede.
Deja cei de la DD-WRT au anunțat că au o rezolvare pentru această breșă de securitate. Căutați pe internet: „numele modelului update firmware” și o să găsiți undeva un tutorial, pentru a vă rezolva problema.
De exemplu, dacă aveți un ASUS, trebuie să intrați în setări, prin rețeaua de acasă, vă duceți în sistemul de operare, descărcați ultima versiune de sistem de operare și apoi îl instalați. Găsiți tutoriale pe YouTube pentru foarte multe modele.
Indiferent de produs, să faceți acest update. Dar dacă aveți echipamente sensibile, lucruri care sunt contectate în rețea, vă recomand să le folosiți doar pe cele critice. De exemplu, conectați-vă direct la mufă. Dacă faceți tranzacții bancare de pe telefonul mobil, faceți-le prin telefonul mobil, prin 4G.
Calculatorul pe care țineți lucruri importante îl puteți lega direct la dispozitiv.
Nu există soluție pentru toată lumea. Echipamentele afectate sunt foarte, foarte multe. Nu au venit update-uri pentru toată lumea, va mai dura. Este o vulnerabilitate care afectează pe toată lumea.
Lista cu dispozitivele afectate poate fi consultată aici.