Romanii, mai speriati dupa atentatele din Paris. SRI a primit peste 13.000 de alarme de atacuri teroriste in ultimele luni
Romanii urmaresc situatia internationala si sunt ingrijorati de atentatele teroriste care au lovit Europa.
Peste 13.000 de oameni au sunat anul trecut la Serviciul Roman de Informatii ca sa anunte posibile incidente cu risc terorist. Din fericire cele mai multe sesizari s-au dovedit alarme false, insa in 20 dintre ele, serviciul secret a facut investigatii amanuntite.
Anul trecut Franta a fost lovita de doua atacuri teroriste ale gruparii Daesh care au semanat panica. Au urmat atentate asemanatoare in Turcia, Indonezia si Tunisia. Toate aceste cazuri de o gravitate iesita din comun, explica sociologii, i-au afectat si pe romani.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Gelu Duminica, sociolog: Mediatizarea intensa a creat multa panica si de aia romanii au devenit din ce in ce mai atenti la comportamente, aparenta caracteristici arabe, bagaje uitate. Toate imaginile au ramas inserate in mintea noastra si de aici pleaca panica.
Asa se face ca anul trecut peste 13.000 de romani au apelat numarul de telefon al SRI, pentru riscuri teroriste. De la colete suspecte abandonate in zone publice pana la mesaje postate pe internet.
Cu totii butonam telefonul sau computerul ca sa vedem cine a mai postat si mai ales ce. Mult mai atenti dupa atentatele de anul trecut, romanii au sunat in numar mare la SRI si au anuntat ca prieteni sau necunoscuti fac propaganda islamista sau incita la terorism. Toate au fost verificate si s-a dovedit in cele mai multe czuri ca erau alarme false. Omul interpretase gresit o fotografie sau un mesaj aparut in spatiul virtual.
Oamenii au anuntat si comportamente considerate suspecte ale unor cetateni, au avertizat cu privire la anumite persoane care vor sa vanda substante radioactive sau au intrat la banuieli cand au vazut indivizi ce pareau sa provina din zone de conflict, precum Siria. Toate apelurile au fost verificate insa numai 20 dintre ele au facut obiectul unor investigatii suplimentare.