iLikeIT. Ion Stoica, profesorul roman care lucreaza in elita informaticii din Statele Unite, la Universitatea Berkeley
O gluma din campusul Universitatii Berkeley din Statele Unite spune ca e mai usor sa obtii un premiu Nobel decat un loc de parcare in curtea facultatii. Nu de alta dar vreo 29 de laureati au deja locuri rezervate pe viata.
Costumul de scafandru, plutoniul sau tratamentul pentru malarie. De acolo au plecat inventii importante si tehnologii uimitoare. La care, de vreo zece ani incoace, macar, pun umarul si romani. Companiile din Silicon Valley valoreaza astazi sute de miliarde de euro datorita, in primul rand, universitatilor care au pus fundatia tehnologiei si internetului asa cum le stim azi. Stanford si Berkeley sunt cele mai importante scoli de tehnologie din lume, ambele cu o istorie intinsa pe mai bine de un secol.
Va invitam azi asadar intr-o excursie la Berkeley, sus pe deal langa San Francisco, sa il cunoastem pe Ion Stoica, profesor de Computer Science. Un fel de Informatica dupa ce a mers la facultate. Ion Stoica ocupa o catedra la Berkeley si conduce un grup foarte special de oameni care si-au propus sa accelereze Inteligenta Artificiala, iar in paralel si-a facut si un business in domeniu, Databricks.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar in 2015, Universitatea Berkeley a cheltuit 790 milioane de dolari pentru cercetare. Iar rezerve sunt, Slava Domnului. 1,6 miliarde de dolari, bani stransi din donatii, vor merge usor, usor in aceeasi directie.
Ion Stoica este profesor de Computer Science. Acea materie inca intraductibila in limba romana, pentru simplul motiv ca nu mai e de mult doar "informatica". Profesorul Stoica face cercetare in "cloud computing" si retelistica. Se afla, totodata, in spatele unor proiecte importante de Big Data, folosite de mii de corporatii din intreaga lume.
Cum a ajuns, totusi, Berkeley in varful piramidei tehnologice?
Ion Stoica: "Research la Berkeley la aria de sisteme se fac laboratoare, te poti gandi la laborator ca la un proiect, de cinci ani, uneori sase ani. Fiecare dintre proiecte, are o anumita viziune, un scop."
Din astfel de laboratoare au pornit procesoarele RISC, folosite in sute de milioane de dispozitive. Ba chiar si sistemul de stocare RAID, la randu-i foarte popular. Astfel de proiecte primesc finantare de la companiile din zona.
Internetul, asa cum arata el astazi, e bine definit de cercetarile universitatilor. Cel mai recent laborator la care s-a lucrat in Berkeley e Amplab. Acum urmeaza RiseLab, un proiect care le permite computerelor sa ia decizii rapide, bazate pe datele generate de utlilizatori. Un fel de suflet al inteligentei artificiale.
Solutiile dezvoltate sunt Open Source, oricine se poate folosi de ele. Plus ca Berkeley nu patenteaza. Iar Huawei, Google, Microsoft, IBM si Intel sunt sponsori in aceasta poveste.
Ion Stoica: "Mergi la doctor, faci radiografie, poti sa ai o inteligenta artificiala, se uita la X-Ray si ii spune, esti bolnav de ai boala. Problema e ca tu vrei sa stii de ce."
E un prim pas spre o inteligenta artificiala universala.
Ion Stoica: "Munca de aici e ca sa schimbe lumea. Cei mai multi de aici sunt doctoranzi, lucreaza la teze, iar oamenii vor sa aiba impact, sa schimbe lumea, sa faca ceva, iar banii care sunt pentru studenti vin din industrie."
La randul lui, Ion Stoica este antreprenor.
Ion Stoica: "Am facut doua companii, Data Bricks, Am fost CEO pentru aproape 3 ani, si merge bine. CEO si fondator, mai ai cel putin o treime din ea, mai putin, sunt alti investitori. Poti sa zici ca schimbi si lumea in timp ce si profiti. Cum merg companie, sunt 160 de oameni, creste."
In decembrie anul trecut, Databricks a primit o finantare de 60 de milioane de dolari. Si este evaluata astazi la jumatate de miliard de dolari.