Prima tara din Europa care adopta sistemul de urgenta auto in caz de accident. Cum functioneaza eCall
Sistemul de urgenta prin care autoturismul anunta locatia si ora accidentului a fost deja adoptat de Slovenia. Intre timp, celelalte state membre mai au la dispozitie 3 ani ca toate autorismele sa fie dotate cu un sistem eCall.
Slovenia s-a grabit sa devina prima tara care ia o masura impotriva accidentelor rutiere. Tara pregateste implementarea unui sistem de apel de urgenta care trimite toate informatiile necesare in caz de accident catre autoritati.
Bostjan Tavcar, director centrul de urgenta: "Detecteaza schimbarile de viteza sau daca airbag-ul s-a declansat si trimite informatii precum locul unde s-a produs accidentul, ince directie se indrepta autoturismul, cati pasageri erau la bord in acel moment sau ce tip de benzina foloseste masina. Cel mai mare avantaj al sistemului este factul ca noi vom putea reactiona prompt, inclusiv in cazul accidentelor unde nu sunt martori sau unde pasagerii nu pot suna la 112."
Masura a fost luata in 2013 de catre Uniunea Europeana, insa abia anul trecut a primit votul parlamentului. DIn 2018, toate autoturismele care vor iesi pe piata, vor avea incorporate acest sistem. AUtoritatile lucreaza la o cale de a implementa sistemul si pe masinile de generatie mai veche.
Marijan RImac, reprezentant club auto: "Ideea care sta la baza sistemului este de a salva vieti. Se estimeaza ca implementarea acestuia ar putea salva 2000 de persoane pe an in Europa si ar reduce considerabil numarul ranitilor in accidente."
Oficialii se tem ca oamenii ar putea crede ca acest sistem le invadeaza intimitatea, insa eCall va fi conectat in permanenta la un operator mobil si va trimite informatiile doar in caz de accident. Masura a fost luata dupa ce numai anul trecut, cel putin 25 de mii de oameni si-au pierdut viata in accidente rutiere.