Plată cu degetul, la un magazin din Londra. Cât de sigur e sistemul
Cu bani gheaţă, cu cardul sau cu degetul - astfel pot să facă plata clienţii unui magazin din Londra. Un dispozitiv de la casă citeşte forma venelor de sub piele şi permite accesarea banilor din cont.
În acest magazin dintr-o suburbie a Londrei, odată ajuns la casă, nu trebuie să scoţi portofelul din geantă sau vreun ban din buzunar. Poţi să achiţi cumpărăturile în doar câteva secunde folosindu-ţi degetul. Totul este posibil cu ajutorul unui sistem de plată biometric.
Nicholas Dryden, directorul companiei care a creat sistemul de plată: "Cardul este conectat la deget. Atunci când îmi bag degetul aici, aparatul va citi forma vaselor de sânge de sub piele, mă va identifica şi plata va fi aprobată. Apoi voi primi chitanţa pe e-mail."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sistemul, dezvoltat de britanici cu ajutorul japonezilor, creează un model tridimensional al structurii venoase din deget. Apoi generează un cod unic criptat, care este legat de contul bancar. Inventatorii susţin că sistemul e foarte sigur pentru ca şansele ca două persoane să aibă venele dispuse identic sunt de una la 3,4 miliarde.
Această formă de plată vine cu avantaje şi pentru proprietarii magazinului, care pot oferi mai uşor reduceri printr-un card de fidelitate. "Dacă ai cardul de fidelitate "în deget" n-o să-l uiţi niciodată acasă. Totul devine mai uşor."
Plata cu degetul este posibilă in acest magazin de aproape o lună. O mie de persoane s-au înscris deja pentru a putea folosi sistemul. "Mi-am pierdut cardul fiindcă l-am uitat într-un magazin. Acum, că fac plata cu degetul, asta nu o să mi se mai întâmple" , spune un client.
Şi un bar din Londra foloseşte sistemul cu succes. Iar inventatorii îl promovează în rândul companiilor de securitate şi al producătorilor de maşini.