Pe plajele din Chile se testeaza "dronele salvamar". Dispozitivele zburatoare pot lansa un colac si ofera instructiuni
Dronele-salvamar sunt testate pe plajele din Chile. Dispozitivele zburatoare ajung la cei in nevoie inaintea salvatorilor. Lanseaza la apa un colac si pot da instructiuni.
Si australienii au gasit o utilitate neobisnuita dronelor. Le folosesc pentru a numara ursii koala ce se ascund privirii printre crengile copacilor. Intr-un material demonstrativ, vedem cum drona porneste de la mal odata cu salvamarul. Aparatul, dotat cu camera si microfon, este controlat de un alt salvator, de pe uscat. Drona lanseaza la apa o pluta, iar salvamarul de pe mal ii poat da instructiuni celui aflat la ananghie.
Julian Vera, salvamar: "Ne poate fi de mare ajutor, mai ales ca, in timpul probelor, a ajuns la cel ce avea nevoie de ajutor inaintea noastra."
Dronele sunt testate deocamdata intr-o singura statiune, situata aproape de capitala Santiago. Compania care le vinde spera ca guvernul chilian va da unda verde, pentru ca dronele-salvamar sa fie folosite pe toate plajele din tara.
Pablo Fuentes, reprezentantul companiei: "Este o noutate, nimic de genul acesta nu este folosit la nivel mondial."
In Australia, pe de alta parte, dronele au venit in ajutorul celor care monitorizeaza ursii koala, specie pe cale de disparitie. Aparatele, ce au camera cu infrarosu, ii ajuta pe oamenii de stiinta sa numere ursuletii ascunsi printre crengile pomilor.
Amber Gillett, veterinar: "Tehnologia reduce drastic numarul oamenilor acre aveau aceasta sarcina si mareste zona pe care o putem verifica. Totodata, dronele ajung in zone inaccesibile pentru oameni."
Camerele detecteaza caldura corporala si transmit imagini in timp real.
Sandra Johnson, medic veterinar: "Putem folosi tehnologia ca sa le urmarim comportamentul, cum se intergreaza, sa vedem daca sunt sanatosi."
Dronele au fost puse la test si in domeniul medical. Un student belgian a echipat o dronA cu un defibrilator, ca sa o poata trimite in ajutorul celor care au suferit un infarct. Drona-ambulanta calatoreste cu 120 de kilometri pe ora, si e dotata cu o camera video prin intermediul careia un medic explica pas cu pas manevrele salvatoare.
Iar companii mari precum Google, Amazon sau Alibaba testeaza dispozitive care in viitor ar putea livra pachetele clientilor.