Orange Romania isi extinde reteaua 4G in 90 de orase, iar Vodafone lanseaza M-Pesa, un serviciu de plati de pe mobil

Orange Vodafone

Orange Romania va extinde, din 7 aprilie, reteaua telecom de generatia a patra (4G) in 90 de orase, iar Vodafone Romania va creste, incepand de marti, viteza de transfer a datelor in reteaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps

"Din 7 aprilie, Orange Romania va utiliza integral tot spectrul de frecvente pe care l-a achizitionat in septembrie 2012. Romania este a noua tara din lume unde este prezenta o retea 4G+. Suntem al doilea operator din estul Europei cu 4G+ si primul din Romania", a declarat, luni, intr-o conferinta, directorul tehnic al operatorului, Stefan Slavnicu.

Din 7 aprilie, dupa intrarea in vigoare a licentelor obtinute in urma licitatiei din septembrie 2012, Orange Romania va extinde reteaua 4G, care devine disponibila pentru mai mult de 45% din populatia Romaniei.

Prezenta in toate resedintele de judet, precum si in alte orase din Romania, tehnologia 4G va furniza clientilor din peste 1.000 de localitati viteze medii reale de descarcare (download) de 30 Mbps si incarcare (upload) de 15 Mbps.

"Impreuna cu noua gama de optiuni dedicate, aceste viteze pot urca la viteze medii reale de download de 60 Mbps si upload de 30 Mbps", a spus Slavnicu.

Citește și
tarife, mobil
Din aprilie, romanii vor vorbi de 3 ori mai ieftin la mobil. In medie, consumam 200 de min. in retea si 30 de min. in afara

In premiera in Romania, potrivit reprezentantilor operatorului, tot din 7 aprilie, Orange Romania va permite clientilor din sase orase sa testeze reteaua 4G+, care va permite viteze de transfer de pana la 300 Mbps pentru descarcare (download), utilizand echipamente de furnizate de producatorul chinez Huawei.

"Orange ii invita pe clientii care se afla in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Timisoara sa testeze noua tehnologie in magazinele Orange si incurajeaza producatorii sa aduca pe piata din Romania dispozitive compatibile cu aceasta tehnologie", a mai spus reprezentantul Orange Romania.

Incepand de luni, toate abonamentele Orange au trafic de internet 3G+ inclus, la viteze medii reale de descarcare (download) de 6,5 Mbps, cu acoperire de 94,08% din populatie.

Pentru a beneficia de viteze sau trafic de internet superioare celor incluse in abonament, din 7 aprilie, clientii vor putea alege una dintre optiunile noi dedicate.

In plus, minutele nationale din noile abonamente Cangur si Pantera pot fi folosite pentru apeluri internationale catre retelele fixe si mobile din tarile Uniunii Europene, SUA si Canada.

De asemenea, noii clientii care aleg abonamentele Pantera isi vor putea folosi minutele, mesajele scrise si traficul de internet in roaming prin optiunea Go Europe si vor face un nou pas catre o comunicare fara granite in interiorul spatiului european.

Totodata, clientii care aleg un abonament Pantera au acces la internet 4G si primesc gratuit inca o cartela SIM, pentru a folosi acelasi trafic de internet inclus in abonamentul lor pe un al doilea dispozitiv - tableta sau modem.

"Prin serviciile de internet Orange 4G, disponibile in toate orasele mari din tara, Romania intra intr-o noua era digitala. Investitiile din ultimii ani sustin obiectivul nostru de a oferi beneficiile unei retele de internet performante, pe care clientii se pot baza, fie ca utilizeaza deja serviciile digitale sau ca urmeaza sa descopere avantajele acestora. in acelasi timp, vom cauta mereu cai prin care sa aducem cele mai noi tehnologii si sa le oferim ocazia sa le experimenteze, cum este acum cazul vitezelor de pana la 300 Mbps", a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-François Fallacher.

La inceputul anului trecut, Orange Romania a anuntat cã va investi in 2013 peste 100 milioane de euro in dezvoltarea retelei, fondurile urmand sa fie alocate atat pentru infrastructura 2G si 3G, cat si 4G, suma fiind similara cu bugetul alocat in 2012 si 2011.

"Anul trecut am investit 130 milioane de euro in infrastructura Orange Romania", a afirmat Fallacher.

Orange Romania a lansat primele servicii de acces la internet prin reteaua 4G in decembrie 2012, disponibile intr-o prima fazã in zona centrala si de nord a Capitalei, in statiunile de pe Valea Prahovei si zona Bran-Moieciu, pecum si in Poiana Brasov.

Zece luni mai tarziu, in octombrie 2013, operatorul a extins aria de acoperire a retelei 4G la nivelul intregii Capitale.

In urma unei licitatii organizata de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) si desfasurata in septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom si-au adjudecat mai multe licente in benzile de frecvente de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, pentru care vor plati 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania - 227,14 milioane euro, Cosmote Romania - 179,88 milioane euro, RCS&RDS - 40 milioane euro, iar 2K Telecom - 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).

In urma licitatiei, Orange Romania a obtinut doua blocuri in banda de 800 MHz, doua blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1.800 MHz si 4 blocuri in banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029.

De asemenea, Orange Romania a castigat licente pe termen scurt in banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv in banda de 1.800 MHz - 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014.

In 2013, veniturile Orange Romania au urcat cu 1,8%, la 934 milioane euro, pe fondul cresterii solide inregistrate pe segmentul internetului mobil, in timp ce numarul clientilor companiei a avansat cu 153.000, la 10,436 milioane.

Orange este liderul pietei romanesti de telefonie mobila, dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.

Principalii concurenti ai companiei sunt Vodafone (Marea Britanie) si Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom si care mai detine in Romania compania Romtelecom.

Vodafone creste viteza in reteaua 4G la 150 Mbps si lanseaza un serviciu de plati de pe mobil

"In cateva zile, Vodafone Romania va ridica viteza 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, la nivel national, dezvoltare posibila odata cu utilizarea licentelor in noul spectru radio. Urmatorul prag de viteza, de 300 Mbps, este deja testat in reteaua Vodafone Romania si va fi disponibil clientilor in cursul anului", a declarat, luni, intr-o conferinta, directorul general interimar si directorul tehnic al operatorului, Giovanni Chiarelli.

In noul an fiscal (aprilie 2014 - martie 2015), Vodafone Romania va extinde numarul de puncte de acces (site-uri) 4G, pentru a acoperi 70% din populatia urbana pana in martie 2015. De asemenea, pana in martie 2016, toata populatia urbana din Romania va avea acces la acoperirea retelei 4G a Vodafone Romania.

Potrivit datelor operatorului, serviciile 4G ale Vodafone Romania sunt disponibile in Bucuresti si alte noua orase ale tarii - Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara.

"Din august 2013, am inregistrat o crestere puternica a traficului 4G in reteaua noastra. De asemenea, numarul terminalelor compatibile 4G si numarul clientilor care utilizeaza simultan reteaua 4G au crescut semnificativ, in ultimele sase luni. Modelul nostru de business se bazeaza pe investitii accelerate, in zonele care inregistreaza crestere. Din acest motiv, am decis sa ne indreptam catre urmatorul nivel al dezvoltarilor 4G, in ce priveste viteza si acoperirea retelei. Am inceput deja sa testam viteza de 300 Mbps in reteaua noastra, iar aceasta va fi disponibila clientilor nostri in cursul anului", a afirmat Chiarelli.

La inceputul acestui an, Vodafone Romania a anuntat investitii suplimentare de 55 de milioane de euro in retea si in magazine, pentru urmatorii doi ani, alocate prin programul global "Spring", care vizeaza accelerarea investitiilor tehnologice pentru operatiunile grupului britanic Vodafone.

Vodafone lanseaza serviciul de plati M-Pesa

Reprezentantii Vodafone Romania au anuntat luni si disponibilitatea unui serviciu care permite clientilor operatorului sa trimita si sa primeasca bani sau sa efectueze plati cu ajutorul telefonului mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar.

Denumit M-Pesa, serviciul este disponibil, pentru prima data in Europa, in reteaua 4G a Vodafone Romania, precum si in retelele 3G si 2G, pentru orice client al operatorului, abonat sau utilizator de cartela, indiferent de tipul de telefon folosit.

"Cu o rata de adoptie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plati, mai ales pentru romanii care nu au inca un cont bancar - care reprezinta circa 40% din populatia tarii. Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri ce detin un cont bancar si cauta confortul si usurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone Romania devine prima operatiune europeana din grupul Vodafone detinatoare de licenta de moneda electronica", a declarat directorul comercial pe segmentul business al Vodafone Romania, Andrea Rossini.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot, prin intermediul telefonului mobil, sa trimita si sa primeasca bani, sa alimenteze cartela Vodafone, sa plateasca facturile, sa cumpere bunuri si servicii din magazinele partenere.

Serviciul poate fi activat de catre orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa. Odata ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot sa depuna numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata printr-un SMS. Dupa depunerea banilor in contul M-Pesa, clientul poate sa faca toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla, au control complet asupra contului lor, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator.

M-Pesa se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma.

Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa pe tranzactie, intre 2,5 si 30 de lei, in functie de suma. Disponibilitatile din conturile M-Pesa nu sunt purtatoare de dobanda.

In prezent, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone si ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest si Agroland, in care serviciul se afla in proces de implementare graduala.

In urmatoarele 12 luni, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de grupul Vodafone si lansat in anul 2007.

La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi si circa 165.000 de agenti autorizati, la nivel mondial. Clientii M-Pesa activi au tranzactionat peste 900 milioane de euro pe luna.

Vodafone Romania este al doilea jucator local de telefonie mobila dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Puștiul care l-a înțepat pe Drăgușin a intrat în direct după Tottenham - Liverpool. Ce a mai spus
VIDEO Puștiul care l-a înțepat pe Drăgușin a intrat în direct după Tottenham - Liverpool. Ce a mai spus
Citește și...
Orange a lansat un serviciu nou, valabil si pentru clientii celorlalti operatori. Cum puteti beneficia de internet GRATUIT
Orange a lansat un serviciu nou, valabil si pentru clientii celorlalti operatori. Cum puteti beneficia de internet GRATUIT

Orange Romania a anuntat ca, din 25 martie 2014, toti clientii sai se pot conecta la internet si prin intermediul retelei wireless Orange - una dintre primele retele din Europa compatibila cu sistemul Passpoint.

Din aprilie, romanii vor vorbi de 3 ori mai ieftin la mobil. In medie, consumam 200 de min. in retea si 30 de min. in afara
Din aprilie, romanii vor vorbi de 3 ori mai ieftin la mobil. In medie, consumam 200 de min. in retea si 30 de min. in afara

Vom vorbi de 3 ori mai ieftin la telefon, de luna viitoare dupa ce autoritatea in domeniu a anuntat reducerea tarifelor pentru apelurile efectuate in alta retea.

Roamingul va deveni istorie in UE. Cand vor scapa romanii de facturile uriase cu care se intorc din vacante
Roamingul va deveni istorie in UE. Cand vor scapa romanii de facturile uriase cu care se intorc din vacante

Dupa ce, anul trecut, Comisia Europeana a cerut reducerea drastica a tarifelor suplimentare pentru convorbirile telefonice, primele companii de telefonie mobila fac un pas in plus si renunta la roaming.

Recomandări
FOTO și VIDEO. Mii de oameni protestează în fața sediului Curții Constituționale față de anularea alegerilor prezidențiale
FOTO și VIDEO. Mii de oameni protestează în fața sediului Curții Constituționale față de anularea alegerilor prezidențiale

Mii de susținători ai lui Călin Georgescu protestează, vineri, în fața sediului Curții Constituționale a României din Palatul Parlamentului față de anularea primului tu al alegerilor prezidențiale din 2024.

Ministrul Educației, despre profesorii care chiulesc de la ore: „Nu cred că e o problemă generalizată în sistem”
Ministrul Educației, despre profesorii care chiulesc de la ore: „Nu cred că e o problemă generalizată în sistem”

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit într-un interviu pentru Știrile PRO TV despre problema absenteismului în rândul profesorilor și despre reglementările din sistemul educațional.

„Hidranții nu mai funcționează”. Violența incendiilor din California, amplificată de incompetența administrației
„Hidranții nu mai funcționează”. Violența incendiilor din California, amplificată de incompetența administrației

În timp ce incendiile de vegetație devastau marți Los Angeles, echipele care luptau cu flăcările din Palisades s-au confruntat cu o problemă suplimentară: zeci de hidranți din zona Pacific Palisades aveau un debit de apă extrem de scăzut sau inexistent.