Roamingul va deveni istorie in UE. Cand vor scapa romanii de facturile uriase cu care se intorc din vacante
Dupa ce, anul trecut, Comisia Europeana a cerut reducerea drastica a tarifelor suplimentare pentru convorbirile telefonice, primele companii de telefonie mobila fac un pas in plus si renunta la roaming.
Pentru romani, asta inseamna ca vor vorbi si se vor conecta la internet de pe telefon, oriunde in Europa, la aceleasi costuri ca si in tara.
Potrivit datelor oficiale durata medie a unui apel efectuat in roaming de romani este de 2 minute, in schimb, durata medie a unui apel primit ajunge la 3 minute. Cu alte cuvinte, vorbitul la telefon in timpul unei calatorii de o saptamana in Uniunea Europeana va costa 50 de euro.
Atentie, calculul este pentru cei care suna in medie 5 ori pe zi in timpul calatoriei si primesc in jur de 10 apeluri. Cei care sunt nevoiti sa vorbeasca mai mult vor avea facturi mai mari. Partea buna, in curand veti putea vorbi la preturile de acasa in Londra, Madrid sau Roma. Comisia Europeana a trimis in Parlamentul European un regulament care prevede anularea taxelor de roaming.
"Va putea fi aprobat cel mai devreme la sfarsitul anului 2014. orice apel terminat intr-o retea, fie ca vine din international sau national practic pentru operator are cam aceleasi costuri", a spus Catalin Marinescu
Pana atunci, cateva companii incearca sa reduca din propria initiativa tarifele.
"Taxele roaming vor fi eliminate in 2014 pentru abonamentele voce, date si sms de peste 30 de euro pe luna", anunta Orange.
Clientii Vodafone "pot sa isi foloseasca minutele nationale si datele incluse in abonament cand sunt in strainatate, pentru o taxa zilnica de 3,99 Euro."
"In prezent, pe langa oferta Roaming Avantaj, COSMOTE pune la dispozitia clientilor "pasaportul" Travel & Surf. In ceea ce priveste ofertele viitoare, adaptate celor mai recente cerinte ale consumatorilor, ele vor exista si vor fi comunicate in perioada urmatoare", au precizat si reprezentantii Cosmote.
In plus, abonamentele de tip business au deja incluse serviciile de roaming fara niciun cost suplimentar. Potrivit informatiilor ANCOM, cand va fi adoptat de Parlamentul European regulamentul special nu va avea nevoie de transcriere in legislatia nationala si se va aplica automat.