Nou regulament privind protecția datelor. Românii vor putea cere ca informațiile despre ei să fie șterse
Hărțuirea prin apeluri publicitare şi mail-uri pline de reclame ar trebui să devină istorie în mai puţin de două luni, odată cu intrarea în vigoare a noului regulament european privind protecţia datelor.
Firmele vor putea procesa nume, adrese sau numere de telefon, numai cu acordul clienţilor. În multe cazuri, oamenii vor avea dreptul să ceară că toate informaţiile strânse despre ei să fie şterse definitiv.
"Pe mail-ul firmei au sosit nenumărate mail-uri, am considerat-o că pe o hărţuire pentru că nu era o zi de la Dumnezeu să nu primim un mesaj de la ei", spune o victimă.
"Primesc foarte des telefonae, mai ales în ultimii ani, de la companii de sănătate, care mă cheamă la analize care nici măcar nu se potrivesc cu vârsta mea", spune o alta.
În prezent foarte multe firme au baze cu date personale şi se folosesc de situaţie ca să îşi vândă produsele.
După 25 mai, lucrurile se vor schimba. Numai companiile care au servere sigure, respectă normele de prelucrare a datelor şi au acordul clienţilor mai pot să facă asta. Mai mult când unei persoane i se vor cere datele la farmacie, magazin ori cinematorgraf, aceasta trebuie să ştie că are drept total asupra informaţiilor.
De exemplu, dacă facem cumpărături online sau ne petrecem timpul pe site-uri de jocuri sau pe reţele sociale, vom putea cere ca după încheierea tranzacţiei sau a sesiunii de joc, ca informaţiile noastre să fie şterse şi să fim uitaţi.
Când vine vorba despre tranzacţii bancare sau de credite, lucrurile nu vor fi aşa simple.
Mihaela Ududec, consilier Agenţie protecţia Datelor: "S-a încheiat contractul în domeniul bancar şi datele mai sunt păstrate o perioadă, pentru exercitarea unor reguli în justiţie, după această perioadă se pot şterge."
Ca să fie pregătite pentru noile reguli companiile au început să îşi trimită angajaţii la cursuri. Acolo învaţa cum să aplice legislaţia, cât timp au voie să stocheze informaţiile, cum trebuie să securizeze bazele de date şi cum să îi informeze pe clienţi.
Roxana Epure, CEO companie IT: "Tot acest proces durează peste o lună şi costurile se ridică la peste 10 mii de euro."
Firmele se tem de amenzile care pot să ajungă până la 20 de milioane de euro sau la 4% din cifra de afaceri pe un an. Aceste temeri vor fi exploatate şi de hackeri, spun experţii în securitate cibernetică.
Mădălin Dumitru, expert securitate cibernetică: "Vă avertizez că vor veni hackeri şi vor ataca bazele de date, vor şantaja companiile pentru a nu anunţa autoritățile ca să vină în control."
Schimbările vin ca urmare a unui regulament european realizat de Parlamentul şi de Consiliul European.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!