MWC Barcelona 2018. Casa deschisă cu un zâmbet și mașina condusă de smartphone


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 10:48
Categorie: Smart things

Crezi că poți să-ți ascunzi orice reacție ? Atunci trebuie să treci testul propus de o companie spaniolă, care a pus la punct un soft ce identifică așa-numitele "micro-expresii" ale feței.

Are aplicații spectaculoase, de exemplu, ți-ar permite să deschizi ușa casei cu un zâmbet. Dar poate ajuta și la descoperirea unor suspecți, în aeroporturi. La salonul mondial al mobilității de la Barcelona, tehnologia împinge mereu limitele. Un jurnalist de la CNN a testat o mașină care se conduce singură, controlată de un smartphone.

Există o cameră video, deasupra plafonului mașinii, care trimite toate informațiile și imaginile unui smartphone fixat deasupra bordului, iar telefonul ia decizii în privința felului în care mașina se deplasează.

Apăsăm butonul de pornire a programului "recunoaștere obiect". Trec maneta schimbătorului de viteză în treaptă întâi - iată, încă e nevoie de factorul uman. Mașina este gata. Apasă butonul "condu" și bucură-te de această experiență.

Sigur, totul este la început. Mașina, dezvoltată de un mare producător de echipamente de telecomunicații din China, nu se deplasează cu viteză prea mare, dar recunoaște și evită obstacolele, în poligon. Persoana de pe scaunul șoferului se află acolo doar pentru siguranță.

Un soft dezvoltat de o companie spaniolă măsoară așa-numitele "micro-expresii" ale feței unei persoane.

Maria Pocovi, director și fondator al companiei: ”Asta înseamnă că măsurăm în aproximativ 60 de puncte reacții aproape imperceptibile ale mușchilor faciali. Astfel, putem descifra 6 emoții de bază, 97 de emoții secundare și 8 stări de spirit.

Compania cu sediul la Valencia susține că a analizat, cu ajutorul softului dezvoltat, peste o jumătate de milion de chipuri și colaborează cu clienți din întreaga lume.

Maria Pocovi: ”Emoțiile de bază sunt universale. De aceea clienții noștri provin din culturi diferite, din China, America Latină, avem și clienți din Marea Britanie.

Principalii clienți ai companiei provin din sectorul de cercetare a pieței. Softul care trădează orice emoție ajută diferite branduri să afle cum clienții lor răspund la produsele respective sau la reclame. Dar, sunt aplicații dintre cele mai diferite.

Maria Pocovi: ”Avem un proiect prin care reușim să înțelegem cum interacționează oamenii cu clădirile. De exemplu, numai printr-un zâmbet deschizi ușa casei tale.

De asemenea, această tehnologie ar putea fi o uneletă valoroasă pentru poliția anti-tero, care trebuie să depisteze persoane supecte în locuri foarte aglomerate, cum ar fi aeroporturile.

Totul este "conectat" la Congresul de la Barcelona. Bocancii "smart" trimit alerte privind starea muncitorilor care lucrează în locuri periculoase. Sursa de inspirație a celor care au creat tehnologia este bătrânul cod Morse, pentru ca mesajul poate fi transmis prin ridicare degetului mare de la picior, în interiorul bocancului, sau apăsarea unui buton din exterior.

Iar toiagul "smart" îi ajută pe nevăzători să se descurce în locuri aglomerate. Are senzori de detecție a obstacolelor la nivelul capului, cum ar fi panouri de informare, stâlpi, sau crengi mai joase ale copacilor. De asemenea, poate fi conectat la o aplicație de pe telefonul inteligent, prin Bluetooth, care ajută la deplasare mai ales în interior.

Tags: it, tehnologie, masina,

iLikeIT. S-a lansat Asus Zenfone 5: ”Seamănă izbitor cu iPhone 10, dar la o treime din preț”
iLikeIT. S-a lansat Asus Zenfone 5: ”Seamănă izbitor cu iPhone 10, dar la o treime din preț”
Congresul Mondial al Telefoniei Mobile. Noile produse de la LG, Sony și Nokia
Congresul Mondial al Telefoniei Mobile. Noile produse de la LG, Sony și Nokia
iLikeIT. Jocul săptămânii: Monster Hunter: World
iLikeIT. Jocul săptămânii: Monster Hunter: World
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery