LEON FOUCAULT, sarbatorit printr-un GOOGLE DOODLE la 194 de ani de la nastere


Ultimul update: Vineri 20 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Marti 17 Septembrie 2013 22:02
Categorie: Smart things
LEON FOUCAULT

LEON FOUCAULT este sarbatorit de GOOGLE cu un DOODLE special, pe 18 septembrie, la 194 de ani de la nasterea savantului.

LEON FOUCAULT a fost un fizcian francez care s-a nascut pe 18 septembrie 1819 la Paris. El a devenit celebru in anul 1851, cand a prezentat celebrul sau PENDUL.

Inventia lui a fost un experiment simplu, primul de acest gen, care a demonstrat rotatia Pamantului in jurul propriei sale axe.

LEON FOUCAULT a facut de asemenea cercetari si experimente pentru a masura viteza luminii.

A reusit sa demonstreze ca Newton se insela si ca lumina circula cu viteza mai mica prin apa decat prin aer.

LEON FOUCAULT si-a instalat PENDULUL in domul Panteonului din Paris, in februarie 1851. Astfel, el a reusit prima demonstratie care arata ca Pamantul se invarte in jurul propriei sale axe.

LEON FOUCAULT a folosit pentru asta un PENDUL atarnat de tavanul cladirii, pendul care oscila.

Experimentul s-a bucurat de un succes atat de mare incat PENDULE de acest fel au fost instalate in multe orase din Europa si America, atragand o multime de curiosi.

Ulterior, un alt experiment l-a facut celebru in intreaga lume, LEON FOUCAULT folosind un giroscop, ca metoda mai simpla de a demonstra rotatia Pamantului.

LEON FOUCAULT a devenit membru al Royal Society din Londra, datorita contributiilor sale in domeniul fizicii. Numele lui se afla printre cele 72 scrise pe Turnul Eiffel.

LEON FOUCAULT a murit la Paris pe 11 februarie 1868 si a fost ingropat in cimitirul Montmartre.

GOOGLE DOODLE din 18 septembrie este un gif animat si interactiv, care ilustreaza cum functiona PENDULUL LUI LEON FOUCAULT.

 

Sursa: Pro TV