Internet broadband fara intreruperi in avion, chiar si deasupra oceanelor, incepand din septembrie
Liniile aeriene vor putea oferi in curand pasagerilor internet de mare viteza in timpul zborului, fara intreruperi, chiar si deasupra oceanelor, datorita evolutiei serviciilor prin satelit.
Conexiunile care asigura in prezent serviciile de internet in zbor, improvizate din servicii destinate telefoanelor mobile si televiziunii DTH, vor fi inlocuite de semnale puternice, concentrate pe aeronave, transmise de sateliti performanti, potrivit Bloomberg.
Cererea semnificativa pentru servicii de internet de mare viteza in avion va genera suficiente afaceri pentru a facilita scaderea costurilor, astfel ca broadband-ul in zbor va deveni intr-un final gratis, potrivit directorilor executivi din industrie, contactati de Bloomberg.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
In prezent, conexiunile la internet in avion ofera viteze scazute de descarcare, sunt intrerupte de numeroase "zone moarte" si nu satisfac pasagerii. Grupul american ViaSat Inc. va lansa in septembrie serviciul de internet de mare viteza, prin satelit, pentru aeronave, care va fi disponibil initial pentru pasagerii JetBlue Airways.
ViaSat promite fiecarui pasager o conexiune mai performanta in zbor decat viteza disponibila in prezent pentru o intreaga aeronava.
"Cu 10 ani in urma, eram obisnuiti sa utilizam dial-up (conexiune la internet prin linie telefonica - n.r.). Nimeni nu mai face asta acum. Aceeasi evolutie prin care am trecut in locuinta va avea loc acum in aeronave", comenteaza pentru Bloomberg Tim Mahoney, directorul general al diviziei de tehnologie aerospatiala a grupului american Honeywell International, care ofera echipamente pentru sateliti.
Satelitii sunt acum capabili de asa-numite "raze spot", care transmit un semnal concentrat, fata de acoperirea de tip umbrela asigurata de tehnologiile de transmisie TV.
Astfel este asigurata suficienta viteza pentru a oferi un serviciu de calitate tuturor pasagerilor aflati intr-un avion. Grupul britanic Inmarsat intentioneaza sa lanseze pana anul viitor trei sateliti cu raze spot, iar Intelsat (Luxemburg) anticipeaza ca primul satelit propriu va fi in spatiu in 2015.
Directorul general al JetBlue, Dave Barger, a declarat recent ca spera sa poata oferi, pana in 2015, servicii de internet broadband pentru toate zborurile operate. Conexiunea la internet in aer este disponibila in prezent pentru 40% dintre zborurile operate de companiile din SUA si Canada, potrivit analistilor.
Rata de utilizare este foarte redusa, estimandu-se ca numai 5% dintre pasageri sunt dispusi sa plateasca in plus pentru a accesa internetul in timpul calatoriilor. JetBlue promite acces gratis la internet pe primele 30 de aeronave care vor fi echipate cu serviciul ViaSat, insa urmeaza sa introduca o taxa suplimentara pentru pasagerii care doresc sa acceseze continut mai intens, precum servicii video.
Odata cu raspandirea larga a noilor tehnologii si cresterea ratei de utilizare, costurile suportate de catre operatorii aerieni vor deveni comparabile cu un suc si o punga de alune per pasager, astfel ca serviciul de internet broadband in zbor are sanse mari sa devina gratis, anticipeaza executivii ViaSat.