iLikeIT. Un medic oncolog britanic isi filmeaza in 360 de grade operatiile si le posteaza pe internet

Dată publicare: 15-06-2017 11:21
Dată actualizare: 18-06-2017 07:21


Un medic oncolog din Marea Britanie inoveaza lumea realitatii virtuale. Doctorul Shafi Ahmed filmeaza in 360 de grade interventiile chirurgicale, pe care apoi le posteaza pe internet.

Astfel, oricine le poate vedea cu ochelarii speciali pentru realitate virtuala. 

Reporter: Buna dimineata, domnule doctor.

Doctorul Shafi Ahmed: Buna dimineata.

Reporter: Ce faceti?

Doctorul Shafi Ahmed: Foarte bine, va multumesc. Sunt foarte incantat la fiu la televizor. Multumesc.

Reporter: Domnule doctor, spuneti-mi mai multe tespre tehnica dumneavoastra. Inteleg ca sunteti printre primii care faceti operatii in VR. Cum se intampla?

Shafi Ahmed: Am facut acest lucru in ultimii doi, trei ani. Suntem pionieri si ii invatam si pe studenti de pe tot globul sa faca acest lucru utilizand realitatea virtuala.

Reporter: Dar cum faceti mai exact? CUm puteti sa faceti operatii in realitatea virtuala?

Shafi Ahmed: Folosim cateva camere video care ne permit sa vedem teatrul operational in 3D, transmitem live pe intreg globul ca oamenii de pretutindeni, folosing doar niste casti simple si un smartphone sa fie transportati in teatrul operational in realitatea virtuala.

Reporter: Este foarte interesant. Dar cum este ajutata medicina sa evulueze in acest fel?

Shafi Ahmed: Avem o problema globala. Avem un numar insuficient de doctori in lume, trebuie sa formam mult mai multi oameni rapid, sa fim siguri ca medicina sa fie mai echitabila si mai corecta. Si prin realitatea virtuala ii putem invata pe oricine din intreaga lume folosing cateva aparate simple. In acest fel putem impartasi cunostintele cu cat mai multe persoane posibile.

Reporter: Care este urmatorul pas? O sa vedem telemedicina in realitate virtuala, se va ajunge sa se opereze la celalalt capat al lumii daca este o urgenta si este nevoie de experienta dumnevoastra?

Shafi Ahmed: Acest lucru se poate face in realitatea vistuala prin crearea unui raspuns tactil, atingere intr-un spatiu real, crearea de avatare, propria persoana cu inteligenta artificiala in realitatea virtuala. Apoi, tranportarea cuiva, virtual vorbing, in alta parte a lumii pentru un sfat, o expertiza, daca este necesar.


Reporter: Domnule doctore, nu mai avem mult timp, dar as vrea sa aud mai multe despre prezentarea pe care o veti avea la ICEE FEST, de la Bucuresti.

Shafi Ahmed: Da, o sa vin maine si vineri dimineata o sa vorbesc la extraordinarul ICEE Fest despre munca mea in realitatea virtuala si despre cum formez mii de oameni din toata lumea utilizand o tehnologie simpla care poate schimba viata oamenilor.

Reporter: Va multumesc, domnule doctor. Inchei aici discutia. Va multumesc ca ati fost alaturi de noi astazi.