iLikeIT. Romanul care a lansat o aplicatie pentru liceeni in Silicon Valley. Viza de America, principala dificultate
Daca ai o companie si esti la inceput de drum, imposibil sa nu-ti treaca prin vis Silicon Valley, acest cartier de gradinite cu program prelungit pentru micile afaceri.
Laurentiu Ion este unul dintre putinii romani care au avut sansa sa treaca Oceanul Atlantic cu ideea lor. Intersect, aplicatia dezvoltata de Laurentiu si de cativa prieteni creste, de acum incolo, la San Francisco.
Sigur, cu problemele de rigoare: chiria uriasa si mai ales vizele, care nu le permit romanilor sa lucreze decat cateva luni la o calatorie. Si asa, micuta companie este vazuta cu ochi buni si evaluata la aproximativ trei milioane de dolari. Un fel de libelula, deocamdata, daca ne raportam la sistemul cu unicorni si dragoni valabil in vale.
Intersect a luat nastere acum vreo patru ani, in urma unui hackathon de 24 de ore. Compania se afla intr-un stadiu rudimentar fata de varianta de astazi, evaluata la trei milioane de dolari si sprijinita de investitori. Aplicatia de socializare pune accent pe intalniri. Dar, in loc sa dai stanga sau dreapta prin poze, in Intersect iti sunt recomandate persoane pe langa care ai trecut pe strada, si folosesc si ele aplicatia. De aici si numele.
Cum era de asteptat, liceenii au raspuns cel mai bine la provocare. 100.000 de oameni au descarcat deja aplicatia. Dincolo de interfata, cel mai valoros bun este, probabil, algoritmul care ii ofera functionalitatea. In plus, tinerii, potentialii utilizatori, cauta noi medii de socializare, acolo unde nu dau de parinti, cum este facebook. De-asta si snapchat prinde acum atat de bine si la noi
Laurentiu e unul dintre cei trei fondatori. A stat mai multe prin State, anul acesta, in San Francisco, mai precis. Asta desi aplicatia a fost lansata initial la Bucuresti. Capital inseamna banii investitorilor. Fonduri folosite de startup-uri pentru angajati noi, salarii, investitii in tehnologii necesare, publicitate si lista cu nevoi poate continua.
Investitorul e ca un apicultor. Atent la albinele - start-up-ul - in care investeste timp si bani. Dar cu gandul la miere... Pentru asta, e nevoie si de cativa ani buni de rabdare.
"Poate dura foarte mult. Ideea e ca atunci cand incepi sa fii foarte sigur pe ceea ce faci ca poate sa dureze de la 4-6 ani si trebuie sa iti alegi cu grija ce startup sa faci", explica Laurentiu Ion.
Acest interviu a fost filmat la inceputl anului. Intre timp aplicatia s-a dezvoltat si mai abitir. Iar Laurentiu se lupta sa obtina viza necesara pentru stabilirea companiei in SUA. Investment visa vine odata ce ai minimum 100.00 de dolari ca investitie.”.