iLikeIT. Cum traiesc angajatii de la Google si marile companii de IT din Silicon Valley. Masa sau tunsul sunt GRATUITE
In Silicon Valley, un salariu bun se masoara in sase cifre pe a an. Adica daca ai un pic de experienta, esti inginer software sau hardware, ar trebui sa te astepti pe la 120-150 de mii de dolari, sau minimum 10 mii pe luna.
Dar, 3 spre 5 mii se pot duce pe chirie in fiecare luna. Plus inca pe atat pe transport. Iar daca esti un absolvent al vreunei universitati de renume, mai pune inca cel putin 1,000 pentru creditul de studii.
Pare un mediu arid, din acest punct de vedere, pentru oricine are in plan sa inceapa o cariera in Silicon Valley. E doar un miraj? Greu de spus. I-am studiat putin pe cei care lucreaza acolo si iti pot confirma ca...sunt pasionati de job-ul lor. Uita de cele 8 ore standard - programul de lucru - pentru ca vor sa schimbe lumea. Ce-i drept, companiile ii ajuta. Le ofera...ce sa zic, chiar si frizerie la locul de munca. Autobuze, locuri de parcare, masini electrice. Ba au aparut chiar si diverse startupuri care promit sa-ti alimenteze masina sau sa ti-o repare cat tu codezi de zor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Miliardele care se invart de colo-colo tin in priza tot miezul lumii IT. Odata cu boom-ul zonei, pretul locuintelor a explodat. Atat in Silicon Valley, cat si in San Francisco. Inchirierea unei garsoniere de pana in 40 de metri patrati costa cam 1500 de dolari pe luna. Lesne de inteles ca multi dintre cei veniti aici aleg sa imparta apartamentele cu straini.
Pete lucreaza la Google de doi ani de zile. Tot atunci si-a mutat domiciliul intr-o rulota din parcarea corporatiei. N-a vrut sa plateasca chirie. Intre timp, lucrurile s-au schimbat."Am reusit sa economisim suficient cat sa cumparam aceasta casa cu banii jos. Cam 80% din venituri", spune el. Ce-i drept, face o ora pana la munca. O nimica toata. Pete se considera un caz fericit. Compania l-a ajutat sa economiseasca enorm.
Masa la Google este evident gratuita - o multime de restaurante servesc toate tipurile de bucatarie internationala. Nu este singurul astfel de serviciu gratuit. Adica poti sa chemi pe cineva sa iti faca un masaj daca te simti obosit, poti sa tragi un pui de somn sau poti sa mergi la sala, poti sa te tunzi gratuit ori sa-ti trimiti hainele la curatatorie.
Pana la urma compania te streseaza cu munca, dar are tot interesul sa te ia de proaspat la nevoie. Nu macinat de grijile de acasa. Multe facilitati vin pe tava. Vrei sa mergi acasa, dar sa nu platesti transportul ori combustibilul? Ai la dispozitie autocarul Google. Vrei sa ajungi mai repede la intalniri? Iei faimoasa bicicleta Google.
Sunt companii care le ofera angajatilor din pozitii mai inalte chiar si masini electrice. Avantajul e ca au benzi speciale pentru deplasare, asa ca ajung mai repede la munca. Alte companii ofera prize. Garajul unei companii de tehnologie arata ca o expozitie de automobile exotice insa niciuna dintre ele nu are acces la cele mai bune locuri de parcare. Acestea sunt rezervate pentru automobilele electrice, aici pot sa vad un Fiat 500 electric un BMW i3. Angajatii le pot lasa la incarcat iar seara pleaca cu ele plinul facut"
De altfel, in toata zona, rasar te miri ce afaceri. Am dat, de exemplu, de un service...mobil. Iti lasi masina aici, cand pleci o gasesti reparata si cu revizia facuta. Daca nici de facut plinul nu ai timp, stai linistit. Cineva a gandit o afacere si pentru nevoile tale. Dai comanda pe telefon, vine cinsterna si-ti ia banii de benzina plus un comision de 7 dolari. Dar cine pleaca seara la drum linistit? Angajatul ideal!
Sursa: Pro TV
Etichete: google, IT, angajati, Silicon Valley, programatori,
Dată publicare:
28-04-2016 12:04