iLikeIT. Românii care organizează curse de drone. "Pilotăm prin ochelari"

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Vineri 13 Octombrie 2017 13:32
Categorie: Smart things

În ultimii ani, dronele au învăţat să filmeze uluitor...pentru preţul pe care îl au. Nu mai spunem că le pot trimite în misiune în nişte unghiuri ameţitoare.

Şi mai spectaculoase sunt dronele de competiţie. Care fulgeră cu 150 km/ şi pe care trebuie să le manevrezi la mare artă. Pentru asta există piloţii pricepuţi - amatori şi autodidacţi, cei mai mulţi dintre ei. Care au însă talentul de a găsi loc pentru jucăriile lor prin toate cotloanele posibile şi imposibile.
La prima vedere par jucării. Sunt însă maşinării gândite să ajungă, în câteva secunde, la 150 de kilometri pe ora. Să oprească şi să schimbe direcţia de mers mai repede decât ai clipi. Cântăresc doar 500 de grame.

Cei mai buni piloţi se-ntrec pe circuite special amenajate, undeva în mijlocul unui teren agricol. Vlad, Andrei, Cristian şi Roland sunt talentaţii cu care vorbim astăzi la iLikeIT.

"Ei îi spun antrenament, însă orgoliile îi pun la lupta serios. Şi-au amenajat aici un traseu cu steaguri, porţi iar partea cea mai interesantă din traseu înseamnă să treacă pe sub o clădire.

Andrei Vega: "Avem ochelarii, avem camere montate pe drone că să vedem exact traseul să putem să ne orientăm direct şi vedem în timp real tot ce transmite drona."

Roland Ivan: “Toate motoarele de pe drona consumă foarte mult. Dezvoltă 1,2 kg de forţă pe un motor, iar dacă ai patru pe o drona care cântăreşte 500 de grame, diferenţa de putere e uriaşă”.

Drona este controlată manual. Piloţii se bazează pe ceea ce văd în timp real în headset-ul special gândit. Pare uşor însă... chiar şi ei, cu multe ore de zbor la activ, mai greşesc din când în când.

Cristian Dinu: "Curbă de învăţare e destul de abruptă, te obişnuieşti destul de repede... Din cauza faptului că pilotăm prin ochelarii ăştia e destul de intuitiv."

De lăudat e şi că dronele sunt construite chiar de băieţi. Cu piese cumpărate de pe internet. Vlad Dumitraş: "Investia iniţială e destul de scumpă, că ai nevoie de telecomanda şi ochelari, dar piesele de drona nu sunt chiar atât de scumpe."

Cristian Dinu: "Prima drona de genul asta a fost făcută de nişte pasionaţi care au luat controllerul din WII, şi l-au modificat şi l-au făcut controller pe asta, că aveau accelerometru şi nişte giroscoape şi aşa au reuşit... Totul e făcut de pasionaţi şi e ţinut de comunitate."

Vlad Dumitraş: "Ne strângem mai mulţi piloţi. Amenajăm un traseu cum este şi cel de aici. Facem grupe, calificări... Şi vedem care e cel mai bun.”

Competiţia creşte, în mod organic, şi competitivitatea. Drone Champions League... e visul suprem al oricărui amator. Aici bugetele sunt de zeci de mii de euro... Iar una dintre cele mai cunoscute etape se ţine chiar în Salina Turda în acest weekend.

Produsele comandate pe internet ajung mai rapid la clienţi. Cum funcţionează dronele
Produsele comandate pe internet ajung mai rapid la clienţi. Cum funcţionează dronele
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery