iLikeIT. Cum se fac banii in epoca internetului si tehnologiei destepte. Interviuri cu romani de succes

×
Codul embed a fost copiat

Cum se fac banii in epoca internetului si tehnologiei destepte? Pai cam tot ce aratam noi la iLikeIT sunt produse nascute din idei incoltite te miri pe unde.

La munca, in garaj, intr-o garsoniera fiecare companie mare a plecat de jos. Apple, Facebook, Uber, Intel, Snapchat si lista poate continua. Ideea de start-up nu e un concept rupt din nori nici pentru romani. Foarte multi dintre ei au trecut deja Oceanul si fac bani frumosi din afaceri puse pe roate cu cap, munca si rabdare.

Cum se scrie o asemenea poveste de succes? In primul rand, trebuie sa ai curaj sa pleci la drum si sa treci peste esecuri. Apoi, sa stii sa ajungi la investitori.

Unul dintre cele mai grele pariuri pe care le poti pune .. cu tine insuti este sa renunti la confortul unui job obisnuit si sa pornesti la drum de unul singur. E ca un salt cu parasuta, in care nu mai conteaza ce ramane in spate. Zborul e plin de adrenalina. Important e, totusi, sa aterizezi cu bine.

Romani Lavault, vicepresedinte fond de investitii: "Intalnim 3000 de start-upuri intr-un an, adica 50-60 pe saptamana. Vorbim cu fiecare, dar, la final investim in doar intr-unul din 100. E un proces foarte strict de selectare."

Citește și
CYNNY
iLikeIT. Aplicatia romaneasca ce iti transforma pozele din telefon intr-un film cu efecte speciale

Start-up e un termen la moda acum. Creeaza tehnologie, inoveaza si schimba stiluri de viata.

Cand ai sunat ultima data sa chemi un taxi? Asa-i ca iti e mai usor sa lasi un mesaj pe Facebook, decat sa dai un telefon sa ii urezi cuiva "La multi ani! ".

Hotelul in care ai stat in ultima vacanta? Tot de pe net, asa-i?

O ideea coapta... din nevoie poate valora miliarde daca stii s-o pui pe hartie si sa cauti sprijin acolo unde trebuie. Inainte de toate, iti trebuie incredere. Asa cum a dobandit Cristian Munteanu. E pentru a doua oara la drum... singur. Primul start-up l-a lasat fara o mica avere.

Cristian Munteanu, fondator Qalendra: "Putin peste 100.000 de euro, banii mei, adusi de acasa."

Te ridici si inveti, daca ai spirit de antreprenor. Chiar daca 100.000 de euro iti pot plati un loc pe bancile Harvardului, nimic nu se compara cu experienta bruta a unei afaceri esuate. Cu bagajul de cunostinte la nivel superior, Cristian zambeste acum. Lucreaza de ceva vreme la un start-up de succes. Vinde concedii pe Qalendra.

Cristian Munteanu, fondator Qalendra: "Practic iti dam sansa sa te duci intr-un loc si sa traiesti o experienta, noi nu vindem locuri, e foarte important."

Cristi practica parasutismul si e fan, in general, al sporturilor extrem.

Qalendra este un site unde poti sa-ti rezervi altfel de excursii. Daca esti pasionat de schi, primesti recomandari. Daca iti place raftingul... Ai prins ideea.

Cristian Muntean: "Cu o idee de genul asta ai sanse sa supravietuiesti si de pe un iaht in Mediterana. Nu asa se pune problema. Problema e ca daca vrei cu adevarat acces la finantari reale si cand vorbesti de o finantare de runda A, de 2, 3, 4 milioane de dolari, automat nu prea te mai gandesti la Romania. De aceea trebuie sa faci pasul catre una din tarile mai avansate. Locul ideal: Silicon Valley."

Daca aventurierul Cristian cauta sa treaca oceanul, Mihai Rotaru de la Clever Taxi revolutioneaza industria de profil din Romania. Este a doua experienta si pentru el, dupa un alt esec spectaculos, Squeeqly.

Mihai Rotaru, clevertaxi.ro: "A fost o perioada foarte intensa, am castigat cea mai cunoscuta conferinta de ecommerce din Europa, Innovation, am fost finalisti la TheNextWeb din Amsterdam. Am luat finantare si ne-am inchis."

Scurt si la obiect. Abia cu Clever Taxi a ajuns la succes. Pana acum, prin aplicatia sa au fost onorate 10 milioane de comenzi. Cu doar 13 angajati...

Mihai Rotaru: "E o vorba, nu o sa muncesti nicio zi daca faci ceea ce-ti place. Munca a fost si este".

In lumea startup-urilor, daca ai nevoie de ajutor, nu iti zambeste nimeni, fara a primi ceva la schimb. Primul pas il faci intr-un accelerator. Cel mai cunoscute de la noi sunt MVP Academy si Gemini Foundry.

Romain Lavault, vicepresedinte fond de investitii: "Unele startupuri incearca de mai multe ori. Cateodata spunem nu, apoi revin dupa 6, 12 luni cand fac progrese, isi imbunatatesc ideile, angajeaza mai multi oameni si spunem da."

Theo Nissim, investitor: "Eu ca investitor, prefer sa merg pe cineva care a avut doua esecuri decat pe cineva care e la inceput. In clipa in care ai avut doua esescuri ai invatat ceva, ar trebui."

Dar, pana sa ai produsul, trebuie sa inveti sa vorbesti ca sa-ti poti vinde ideea. Din cand in cand sunt organizate pitch-uri, unde vin investitori. Iar Theo Nissim, romanul de succes din Silicon Valley si Romain Lauvault sunt in cautarea urmatoarelor hituri.

Theo Nissim: "Intotdeauna in Silicon Valley ideea de a avea un esec este o idee buna, pentru ca se spune ca inveti din esecuri. Personal, inainte de Gemini, am fost in cinci startups care au fost fondate cu mine ca vicepresedinte si au fost fondate de mari case de VC, Perkins, Seqoia. Din astea cinci, numai doua oarecum succes."

"Exact cum cineva are succes la pian, sau alte sa joace tenis extraordinar, ai talentul de a fi antreprenor, deci asta nu te pot invata eu sau cineva. Asta este in tine, dorinta de a face ceva si de a crea de la zero. Ceea ce noi facem la Gemini Foundry este sa te ajutam sa te descoperi, daca ai sau nu gene. Si daca ai, cum putem s-o scoatem afara." - mai spune Theo.

Dupa ce strangi prima runda de finantare, incropesti echipa, iar business-ul aduce un venit stabil pentru tine si primii investitori, e timpul sa te gandesti la.. exit. Iesirea ta din afacere. Romain LaVault conduce, spre exemplu, un fond de investitii cu active de 650 de milioane de dolari. Rolul lui e sa bage bani in start-up-uri inca din fasa. Profitul se poate intoarce apoi inzecit, mai ales daca afacerea ajunge sa fie cumparata integral.

Romain LAVAULT: "E decizia antreprenorului, noi nu fortam. Avem timp, 6-7 ani pana sa ne gandim la un exit. Unele companii sunt inca in portofoliul nostru si au trecut 12-14 ani. Cateodata nu fortam, iar investitorii nostri sunt draguti sa inteleaga ca cateodata e bine sa astepti pentru cel mai bun moment".

E mult mai usor sa achizitionezi o companie proaspata, cu tehnologie noua, decat sa investesti. De aceea, Microsoft a cumparat Minecraft, iar Facebook - Instagram si WhatsApp. Ultima, pentru 19 miliarde de dolari. Evident, mutarile au fost indelung dezbatute, pentru ca a parut un episod de desene animate, in care elefantul..a inghiti iepurasii. Nici macar nu mai conteaza...

Romania abia deschide ochii. Mediu propice exista.

Romain LAVAULT: "Sunt foarte impresionat de ecosistemul de aici si legaturile pe care le aveti cu Europa de Vest si Silicon Valley. E calea spre succes."

Ne intoarcem putin la Cristi Munteanu, care e acum in Seattle. Din octombrie si pana acum, a mutat afacerea peste Ocean. Ramanem cu ochii pe Qalendra. Asa cum ne uitam cu bucurie spre Vector, un startup care a pornit la drum... 100% romanesc. CEO-ul vine de la Timex iar designerul de la Nike. Vector Watch a fost lansat de curand in Elvetia si deja face valva in presa internationala.

Andrei Pitis, fondator CTO Vector Watch: "Avem birou la Londra…"

Daca ai, deci, curaj... lupta pentru bani! Iar daca ai ideea geniala si banii - sau stii macar cum sa ajungi la ei - fa-ti curaj si du-te fara regrete!

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
iLikeIT. Asus T300 Transformer Chi a ajuns in Romania. Generatia ultrabook este mai subtire si mai desteapta
iLikeIT. Asus T300 Transformer Chi a ajuns in Romania. Generatia ultrabook este mai subtire si mai desteapta

Sunt subtiri, destepte, muncesc cel putin 8-10 ore pe zi, dar sunt pregatite oricand si pentru distractie. Vorbim, desigur, despre noua generatie de... laptopuri.

iLikeIT. Aplicatia romaneasca ce iti transforma pozele din telefon intr-un film cu efecte speciale
iLikeIT. Aplicatia romaneasca ce iti transforma pozele din telefon intr-un film cu efecte speciale

Pozele de familie, din vacanta ori cu pisica preferata merita sa prinda viata. Cei mai multi nu ne pricepem insa deloc la efecte speciale sau animatie. Tehnologia ne vine insa in ajutor

iLikeIT. Gadgeturi care incearca sa concureze cu Apple si Samsung: tableta cu 3 camere foto si casca audio ca in filmul
iLikeIT. Gadgeturi care incearca sa concureze cu Apple si Samsung: tableta cu 3 camere foto si casca audio ca in filmul "Her"

Samsung si Apple au furat show-ul cu ultimele lansari.
Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti cu numele mai mici, care lanseaza produse cel putin la fel de interesante sau curajoase.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent