iLikeIT. Cat de scumpa e viata in "Valea Siliciului". Inginerul roman care lucreaza la Cloudera si ne explica ce e Big Data
Zona gofului San Francisco sau Bay Area cum i se spune e una dintre cele mai scumpe zone metropolitane din lume. Ca sa va faceti o idee: chiria ajunge si la jumatate dintr-un salariu bun de programator.
Chiria pentru o garsoniera, da! Mancarea este scumpa - peste New York, spre exemplu - la fel si transportul. Chiar si asa, sute de mii de specialisti se incapataneaza sa schimbe lumea prin tehnologie. Printre ei si romani care nu doar supravietuiesc, ci dau lovitura in inima tehnologiei.
In San Francisco l-am cunoscut pe Silvius Rus, inginer si director la Cloudera, o companie despre care nu ati auzit mare lucru, dar care va cunoaste ea probabil deja suficient de bine. Ei ajuta la procesarea masiva a datelor pe care noi le lasam pe internet. De la formulare si date medicale, pana la analiza traficului rutier si alte lucruri care nu pot fi spuse aici. Vorbim despre Big Data. Aurul dupa care alearga orice corporatie sau guvern, ancorate in prezent si cu viziune de viitor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silvius ne povesteste mai multe depre ce inseamna traiul in Valea Siliciului sau Valea Suspinelor pentru multi. Aflam cum a dat el jobul sigur de la Google ca sa lucreze pentru companii aflate la inceput de drum.
Silvius Rus lucreaza de 11 ani in Silicon Valley. A trecut pe la Google, apoi pe la un start-up, pentru ca in cele din urma sa ajunga la Cloudera. Este inginer si director in cadrul companiei evaluate astazi la peste patru miliarde de dolari.
Obiectul muncii: Big Data - procesarea masiva de date. Serviciile Cloudera pot jongla cu o tona de informatii si le pot oferi companiilor solutii pentru decizii in afaceri. Un fel de consultant virtual cu super-puteri.
Biroul din San Francisco nu este foarte mare. Oarecum de inteles: compania are sediul in Palo Alto, langa Apple. Ati fi tentati sa credeti ca se trage din greu in Silicon Valley. Se trage cu cap, am zice noi. Pe la cinci si jumatate dupa-amiaza birourile sunt goale.
De altfel, in Statelte Unite s-au inventat asa-numitele "perks". Acele beneficii pentru angajati ajunse si pe la noi, cum ar fi o sala de jocuri.
Angajatorul este direct preocupat sa-si scoata oamenii din starea de stres. A tintit din prima unde trebuie. Asa se face ca o bucata din etajul Cloudera e ocupata de bucatarie. Mancarea este gratuita.
Silvius Rus, Cloudera: "De ce facem asta? Angajatii socializeaza, vorbesc despre munca. Altfel, altii ofera si cina, noi nu. Nu tinem angajatii aici."
Iar asta nu este tot.
George Buhnici: "Bere la serviciu?"
Silvius Rus, Cloudera: "Da, asta e important. Cafea..."
San Francisco si implicit Silicon Valley sunt un importator masiv de inteligenta. Romania a trimis - cu ghilimelele de rigoare - cateva mii de specialisti in Bay Area. Salariile sunt intr-adevar competitive: undeva intre opt si zece mii de dolari pe luna pentru un programator cu cativa ani de experienta.
Chiria insa poate ajunge la o treime din venit. Apoi, sa mananci decent costa. Studiile zic ca mancarea in zona e cu pana la 50% mai scumpa decat cea din New York, considerat printre cele mai costisitoare orase in lume.
Satisfactia in Bay Area vine asadar la un pret piperat. Sa zicem ca prima factura poate spulbera orice tip de vis american.
Silvius Rus, Cloudera: "Nu ai de ales. E un sistem competitiv. Asta e America si-n Special San Francisco. Aici lumea vine la competitie."
Asa a luat Silvius decizia de a se angaja la Google, dupa ce a terminat facultatea in Romania si un doctorat in Computer Science in Texas.
Silvius Rus, Cloudera: "Eram hotarat sa merg la IBM si m-au schimbat fara sa-mi spuna nimeni nimic. M-au intervievat intr-un cort."
George Buhnici: "Esti unul din cei norocosi care au primit actiuni?"
Silvius Rus, Cloudera: "Am avut acces la niste actiuni, nu inainte de IPO, nu asa de norocos."
Inca un beneficiu asadar pentru cei cu rezultate: actiuni foarte valoroase. Totusi, Silvius s-a lasat dus de curent. Din interior lucrurile se vad altfel, asa ca si el a lasat Google pentru un start-up de care nu auzise mai nimeni.
Silvius Rus, Cloudera: "La Google imi mergea foarte bine. Am prins doua promotii (n. r. - promovari), mai multi bani, mai multa autonomie. Viata era foarte buna, imi cumparasem o casa, totul era bine... M-a sunat un tip interesant, mi-a oferit posibilitatea sa creez o echipa, un proiect care avea sansa sa revolutioneze modul in care se analizeaza datele pentru a lua decizii in marketing. A fost o oportunitate sa nu fiu unul dintre multii de la Google, sa fiu unul dintre putinii la un start-up promitator."
Cloudera a luat nastere in 2008. Exact ca intr-un banc: trei ingineri, de la Google, Facebook si Yahoo, s-au intalnit cu un fost sef de la Oracle si au pus totul la cale. Intre timp s-a ajuns la 1.600 de angajati.
George Buhnici: "Aici ai primit actiuni?"
Silvius Rus, Cloudera: "Hahaha. Pentru asta am venit. Ceea ce fac eu, imi dau seama ca creste valoarea companiei nu cu 1%, nu cu 3%, ci poate sa o dubleze si implicit actiunile mele."
Cloudera se va lista in curand la bursa, unde vrea sa stranga 200 de milioane de dolari.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, google, mancare, chirie, inginer, Silicon Valley, viata, san francisco, big data, programatori,
Dată publicare:
08-04-2017 13:50