Nu suntem tot timpul atenţi la ce, cum şi cât mâncăm. Sărim cu uşurinţă peste mesele importante ale zilei şi mai furăm, deseori, o gustare nesănătoasă.

Dar cum ar fi să avem un asistent care să ne recomande, oricând dorim, mesele ideale? Nu unul convenţional, pe care să-l angajăm, ci...Inteligenţă Artificală.

La asta lucrează câţiva români, care au înfiinţat un start-up ce ne învaţă să mâncăm sănătos.

Nutritio.ro este un asistent virtual pentru nutriţie şi este împărţit în două secţiuni majore:

Un soft pentru nutriţionişti, dieteticieni şi medici specialişti pe diabet, care are următoarele avantaje:

- reduce timpul în care nutriţioniştii generează planuri nutriţionale cu peste 50%
- nutriţioniştii nu mai fac calcule, softul calculează multe totaluri şi procente (calorii, proteine, lipide, carbohidraţi, fibre, vitamine etc)
- facilitează comunicarea uşoară cu pacientul, ceea ce duce la o rată de retenţie mult mai bună, iar dieta poate fi ajustată în timp real în funcţie de feedback-ul şi progresul raportate de către pacient
- îmbunătăţeşte colectarea datelor
- nutriţioniştii pot alege să lucreze doar online cu pacienţii lor, dacă doresc

În acest moment aplicaţia este folosită şi în cadrul câtorva şcoli de nutriţie şi facultăţi unde se preda nutriţia din România.

Și 2 - un soft pentru oamenii care vor să-şi schimbe stilul de viaţă

Ce face acest program?

a. Evaluează stilul de viaţă - un serviciu prin care oamenii care vor să-şi schimbe stilul de viaţă dar nu ştiu de unde să înceapă primesc un raport conţinând o analiză a stilului de viaţă actual (cu focus pe nutriţie), o descriere a stilului de viaţă ideal pe care ar trebui să-l aibă şi recomandări care îi vor ajuta să ajungă la acel stil de viaţă ideal.

b. ”Guided self nutrition” - o aplicaţie prin intermediul căreia oamenii care au beneficiat de evaluarea stilului de viaţă pot implementa recomandările.

Aplicaţia îi ajută să îşi creeze un plan nutritional sau să-şi analizeze stilul de viaţă şi să facă ajustări prin oferirea de recomandări legate de numărul de calorii pe care ar trebui să-l consume, procentele de proteine, lipide, glucide, cum să distribuie caloriile pe mese şi cum să ia din alimentaţie cantitatea recomandată de macro şi micronutrienți.