iLikeIT. Androidul va da semne de oboseala? Iata care sunt avantajele unui "custom ROM". Ce stie sa faca CyanogenMod

×
Codul embed a fost copiat

Smartphone-ul da semne de oboseala? Apar blocaje, bateria se descarca mai repede decat de obicei? George Buhnici spune ca a gasit o solutie.

Vrei sa ai o experienta mai buna decat cea din fabrica? Invitatul nostru, Razvan Balica, blogger la androidgeek.ro, ne-a raspuns la intrebarile de mai sus.

Elementul cheie cu ajutorul caruia putem realiza acest lucru ar putea fi un "ROM custom". Ca sa intelegem mai bine ce inseamna acest element, va explicam mai intai termenul de ROM. ROM vine de la Read Only Memory (memorie doar in citire, traducere) si, in cazul nostru, este software-ul care ruleaza pe un smartphone Android. Platforma Android, fiind una de tip open source, (sursa deschisa, traducere) atrage foarte multi dezvoltatori terta parte. Acesti dezvoltatori pun la dispozitie "ROM-uri custom" menite sa imbunatateasca anumite aspecte, precum performantele generale de utilizare: "aplicatiile ruleaza mai fluent, este optimizata durata de viata a bateriei si pot exista posibilitati de personalizare avansate".

Cum ar fi sa poti schimba setul de iconite din interfata sau sa ai aplicatiile preferate pe ecranul de unlock?

Un cunoscut custom ROM valabil pentru platforma Android este CyanogenMod. Procesul de instalare este foarte simplu: accesezi de pe smartphone si PC www.get.cm, descarci fisierele de instalare pentru fiecare platforma, le instalezi si urmezi pasii de pe ecran. Procesul de instalare decurge automat, insa daca doriti sa intrati putin sub capota, facand totul manual, gasiti informatii detaliate pe blogul lui Razvan.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Iata cateva functii interesante pe care le puteti gasi in CyanogenMod:

-► Una dintre preferatele lui Razvan este cea care blocheaza permisiunile aplicatiilor. De exemplu, daca nu vrei ca o aplicatie sa-ti acceseze locatia, o poti face foarte usor accesand submeniul "privacy guard".

-► O alta functie interesanta care inca nu se regaseste pe majoritatea smartphone-urillor cu SO Android este cea de blocare selectiva a unor persoane deranjante. Mai exact, poti bloca atat apelurile, cat si SMS-urile.

-► CyanogenMod permite un nivel de personalizare avansat, cum ar fi posibilitatea instalarii unor pachete de teme care sa schimbe radical interfata smartphone-ului tau. Poti sa schimbi chiar butoanele de navigare si poti sa-ti programezi regimul de accesibilitate fata de public. De exemplu, Razvan si-a setat, de Duminica, ca Luni si Marti intre ora 12 si 6 cat este la facultate telefonul lui sa fie in modul "silent".

-► Mai mult decat atat, Razvan, fiind de meserie blogger, are nevoie de acces rapid la informatii. De aceea si-a setat ca pe homescreen sa apara principalele retele de socializare si de stiri.
Cand deblocheaza telefonul este intampinat de aplicatiile care ii permit accesul la retele de socializare si stiri printr-o simpla atingere. Astfel, economiseste timp. Va puteti pune aplicatii preferate dupa bunul vostru plac.

-► LED-ul de notificare poate fi si el personalizat selectiv pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu putem schimba culoarea implicita (albastru) cu galben pentru Facebook, pentru Gmail putem selecta culoarea rosie, s.a.m.d.

-► Daca esti un meloman si vrei cea mai buna auditie, CyanogenMod include si un egalizator destul de avansat. Poti sa setezi un bass boost, diferite efecte, precum si configurari avansate.

Daca vrei mai multe detalii, le poti obtine instaland CyanogenMod, analizand toate optiunile si configurandu-le dupa bunul plac.

Atentie! Nu toate telefoanele Android sunt suportate. La instalarea aplicatiei pe smartphone-ul tau vei fi notificat daca este sau nu posibila instalarea. Razvan a incercat aceasta distributie pe smartphone-uri precum Samsung Galaxy S3, S4, HTC One, Nexus 4, 5 si alte dispozitive populare.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate

Klaus Iohannis a declarat luni seară, la Innovation Labs 2018, că sectorul digital este o componentă vitală pentru dezvoltarea României, dar că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale.

Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018

Experți în transformarea digitală, antreprenori de succes pe plan global, autori de filme si cărți cunoscute vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018

iLikeIT. Jocurile săptămânii
iLikeIT. Jocurile săptămânii

George Buhnici vine cu recomandări de jocuri interesante pentru weekend.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.