Hackerii Kremlinului pot opri curentul in SUA si chiar distruge reteaua energetica. Rusii au testat deja metoda in Ucraina

Ultima actualizare: 19-08-2016 07:11

Exista un risc real de atac informatic, care sa produca daune majore la reteaua electrica a unei tari. S-a intamplat deja, recent, in Ucraina. Si se poate intampla oriunde in lume, inclusiv in SUA.

Exista deja un caz cunoscut - piratii informatici au atacat, intr-o jumatatea de ora, trei statii electrice din reteaua ucraineana. Atacul informatic a facut daune asupra unei retele de infrastructura de maxima importanta

O pana electrica provocata de hackeri poate avea un impact urias - de la controlul traficului aerian, pana la circulatia metroului, semafoare, telefoane mobile, computere. Intr-o baza din Idaho, o echipa de experti americani incearca sa-i identifice pe hackeri si sa-i opreasca. Ei spun ca e simplu pentru niste pirati informatici sa blocheze o retea de curent electric.

Ca demonstratie, echipa de "aparatori cibernetici" a recreat atacul din Ucraina. Prin metoda comuna de phising, un hacker a furat, prin intermediul unui e-mail "infectat", datele de identificare ale unui angajat. Asa a preluat controlul computerului care controla reteaua electrica. Si a oprit-o!

Expertii spun ca se poate intampla si in Statele Unite, unde intreaga infrastructura functioneaza prin intermediul acestor sisteme computerizate. Virusul informatic identificat in Ucraina a fost depistat si in sute, daca nu mii de computere din Statele Unite, care au legatura cu sectoare critice de infrastructura. Supranumit "Energia neagra", virusul a fost asociat cu hackerii rusi.

Aproximativ 75-80 % din sectoarele vitale de infrastructura din America sunt operate de companii private. Si, in ciuda numeroaselor avertismente venite de la guvern, multe nu iau masuri de protectie suficiente impotriva unor eventuale atacuri informatice. Iar testele au demonstrat ca un atac informatic poate prelua controlul unui generator si chiar ii poate comanda autodistrugerea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO