Studiu: In Romania, 8 din 10 copii au cont pe Facebook, desi, teoretic, accesul le este interzis. La ce riscuri se expun
Opt din zece copii din Romania au cont pe o retea de socializare, desi accesul le este, teoretic, interzis, arata un studiu realizat la nivel european.
In plus, copiii nostri primesc cel mai devreme primul telefon mobil, la 9 ani, dupa cu arata statisticile, asta pentru ca, la noi, parintii sunt ingrijorati cand cei mici merg singuri la scoala.
Folosirea internetului este benefica in sine, spun specialsitii, dar presupune si riscuri precum pornografia infantila, hartuirea sau furtul de date personale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conform studiului, 26% dintre copiii din Romania detin un smartphone, iar 10%, tablete. Odata cu aceste noi mijloace de comunicare, si internetul a devenit mobil, iar numarul pericolelor la care sunt expusi cei mici a crescut. Cu toate acestea, specialistii spun ca accesul copiilor la tehnologie nu ar trebui interzis.
Anca Velicu, sociolog: "O protectie prin restrictie nu este neaparat buna, pentru ca in momentul acela ii restrictionezi accesul si la oportunitatile internetului."
Ioana are 13 ani, iar parintii i-au cumparat in ultimii ani laptop, tableta si smartphone. Foloseste internetul mai ales pentru scoala, iar mama sa este incantata de rezultate.
"Are note foarte bune, e interesata de istorie", spune mama Ioanei.
Cel putin o ora pe zi sta, insa, si pe Facebook, ori se joaca pe internet. Si ca Ioana sunt sute de mii de copii.
Din 2010 pana in 2014, numarul copiilor din Romania care au cont pe retelele de socializare a crescut de la 25% la 80%. Iar dintre copiii cu varste intre 9 si 16 ani, care au cont pe astfel de retele, 99% s-au inscris pe Facebook, chiar daca, oficial, este interzis accesul celor sub 16 ani. Ingrijorator este ca, in Romania, 57% dintre copii au contul setat ca public, fata de restul tarilor unde procentul este, in medie, de 27%.
Atunci cand pozele copiilor nostri sunt publice, apar si pericolele. Din pacate, 1 din 2 copii afirma ca stie mai multe despre internet decat parintii.
Tot ei stiu, vrand-nevrand, si mai multe despre riscuri. 41% au fost victimele unei forme de agresiune pe internet, 41% intra in contact cu persoane pe care nu le cunosc, fata de 26% in restul tarilor. Iar 31% au fost expusi la imagini sexuale.
In plus, psihologii vorbesc si despre alte riscuri.
Marius Zamfir, psiholog: "Orele petrecute in exces in fata calculatorului inhiba dezvoltarea memoriei si a atentiei si obisnuieste creierul sa primeasca informatii, fara a depune niciun fel de efort."
Acelasi studiu arata ca internetul este folosit de copii mai ales pentru a asculta muzica pe Youtube, pentru Facebook si pentru jocuri. Si la acest ultim capitol este important sa facem diferenta intre jocuri. Ar fi de preferat, spun specialistii, cele de strategie, in echipa, care le dezvolta copiilor capacitatea de comunicare si de gandire.