Competitie cu drone controlate cu ajutorul creierului. Imaginile care te vor trimite intr-un film SF
Intr-o era in care gadgeturile de tot felul ne-au invadat existenta, urmatorul pas ar fi sa le putem controla cu puterea mintii. Este un scenariu tot mai aproape de realitate, daca este sa le dam crezare unor studenti din Statele Unite.
Acestia au organizat o competitie de drone controlate cu ajutorul creierului. Au folosit tehnologie dezvoltata in domeniul medical, pentru a-i ajuta pe cei paralizati.
Nu cautati cu privirea vreun joystick sau vreo telecomanda. Acesti concurenti ridica dronele de la sol cu puterea mintii. Competitia - prima de acest fel din lume - a fost oganizata de un grup de studenti la inginerie, din cadrul universitatii din Florida.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chris Crawford, student: "Aceasta competitie are drept scop principal sa popularizeze conceptul de interfata creier-computer. Putini oameni stiu ce inseamna asta."
Un dispozitiv care le-a fost montat in jurul capului masoara impulsurile electrice ale creierului. Inainte de concurs, fiecare participant si-a imaginat cum impinge un obiect in fata. Aparatul a inregistrat activitatea neuronala si a legat-o de o comanda trimisa apoi dronei, prin intermediul unui computer.
Tehnologia a fost dezvoltata de cercetatori din domeniul medicinei si a fost folosita pentru a crea proteze inteligente, care comunica cu creierul si care au fost testate cu succes - inclusiv de pacienti paralizati de la gat in jos.
Peste cativa ani, probabil, aceasta tehnologie ne-ar putea ajuta sa controlam, cu ajutorul mintii, si aparatura inteligenta din locuinta!
Chris Crawford, student: "Pentru ca aceasta tehnologie sa fie accesibila publicului larg, trebuie sa perfectionam si sa testam pana la limita toate dispozitivele care o folosesc si care au fost lansate pe piata."
Dispozitivul folosit in cursa cu drone costa aproximativ 500 de dolari. Pe masura ce le creste popularitatea, aceste aparate vor deveni mai accesibile si tot mai utile, spun, increzatori, studentii, care isi imagineaza deja un viitor in care avioanele vor fi controlate cu puterea mintii!