Aplicația care va fluidiza traficul din Capitală, inventată de câțiva tineri. Cum funcționează

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 03 Martie 2018 18:26
Categorie: Smart things

Tineri și inventivi, câțiva bucureșteni lucrează la o aplicație de monitorizare a traficului din Capitală. Ei concurează la Innovation Labs, un maraton de idei în materie de tehnologie, organizat la Universitatea Politehnică.

În total, câteva sute de tineri propun astfel de proiecte, care să ne facă viața mai ușoară, însă doar câștigătorii primesc finanțare pentru a le pune în practică.

Sătui de orele pierdute în aglomeraţie, aceşti tineri şi-au propus să fluidizeze traficul din Bucureşti. Aşa că propun Primăriei Capitalei o aplicaţie prin care să fie reglată aşteptarea de la semafor sau să fie create străzi cu sens unic, prin monitorizarea traficului.

Adelina Dabu: ”Practic, dacă avem o intersecţie foarte aglomerată, putem analiza fluxul maşinilor pe diferite intervale orare şi putem constata că, de exemplu, este optim ca la un anumit semafor culoarea verde să dureze mai mult în intervalul de timp cu aglomeraţie.”

Patru studenţi la Politehnica s-au gândit să creeze o soluţie pentru a împiedica furtul de biciclete. Asta după ce unul dintre ei s-a trezit cu bicicleta furată din din scara de bloc.

Răzvan Rădoi: ”Proiectul nostru se cheamă bikeback. În esenţă, reprezintă un dispozitiv minim invaziv care se poate pune în şaua de la bicicleta şi îţi trimite pe aplicaţia pe care o construim acum de smartphone locaţia bicicletei tale în timp real.”

Iar aceste tinere au găsit o soluţie pentru cei care îşi doresc să ştie cine sună la uşa fără să se uite pe vizor.

Nicoleta Florea: ”Când se apasă soneria la uşă, prin vizor se va face o poză persoanei din faţa uşii şi acea poză va fi trimisă proprietarului. A pornit cumva mai mult de la ideea că de ce să mai mergi până la uşă ca să faci chestia asta.”

Alte echipe lucrează pentru a pune în practică o directivă europeană din domeniul bancar, care va intra şi la noi în vigoare, de anul viitor.

Horia Velicu, mentor: ”O aplicaţie prin care să ne putem gestiona accesul la conturile bancare pentru toate băncile, fără a mai fi nevoie să avem câte o aplicaţie pentru fiecare bancă în parte şi aceasta aplicaţie poate fi produsă chiar şi de către non-banci.”

În total, peste 300 de tineri participa la Innovation Labs. Un maraton de idei care se desfăşoară în acest weekend în Bucureşti.

Andrei Pitiș, cofondator Innovation Lab: ”Pentru cei 20 care trec de această etapă, premiul este un program de trei luni de muncă intensă alături de mentori, de oameni din industrie, de oameni de business, de investitori.”

Daniel Rosner: ”Cele mai bune echipe au ajuns să semneze fie cu investitori, fie cu companii interesate de produsele respective şi au ajuns mai departe să scoată în piaţa produse de succes.” 

Weekend-ul viitor, tinerii din Cluj, Iaşi, Sibiu şi TImişoara îşi vor prezenta ideile, iar finala concursului va fi la Bucureşti, în mai.

iLikeIT. Cele mai ciudate gadgeturi de la CES 2018: valiza cu motor şi perna smart
iLikeIT. Cele mai ciudate gadgeturi de la CES 2018: valiza cu motor şi perna smart
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery