A fost considerata infractoare pentru ca si-a tinut sarcina departe de Internet. Rezultatul unui experiment social, in SUA
In ultimele noua luni, Janet Vertesi, profesor de sociologie la Universitatea Princeton, a incercat sa ascunda, pe Internet, faptul ca e insarcinata.
Femeile insarcinate sunt foarte valoroase pentru oamenii din vanzari. Daca o femeie insarcinata alege, de exemplu, o anumita marca de scutece, ea se inscrie intr-un tipar de consum, foarte valoros, pe termen lung, pentru companii.
Janet Vertesi a spus ca datele de marketing despre o persoana obisnuita valoreaza, in medie, 10 centi. In schimb, datele despre o femeie insarcinata sunt de 15 ori mai scumpe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Janet a povestit, la o conferinta care a avut loc la New York, despre cartea pe care a scris-o, in care descrie impicatiile sociale si politice ale colectarii de date, despre indivizi, pe Internet: "Povestea mea este despre big data. Este o perspectiva personala despre ce trebuie sa faci ca sa nu fii selectat, urmarit si introdus in baze de date."
In primul rand, in timpul sarcinii Janet nu a mentionat nimic pe retele sociale despre sarcina ei. Acestea sunt printre cele mai importante surse de informatii personale pentru companiile de vanzari. Toate cumparaturile legate de sarcina sa au fost facute cu bani cash, pentru ca informatiile despre cumparaturi sa nu poata fi urmarite prin cardul sau de credit.
Pentru a cumparat online, ea a folosit o adresa de email fictiva si a expediat toate coletele la o casuta postala, achitandu-le cu tichete cadou, cumparate tot cu bani cash.
Metodele alese de ea par nevinovate, dar acestea au atras atentia autoritatilor. In momentul in care sotul ei a incercat sa cumpere tichete cadou in valoare de 500 de dolari, cu bani lichizi, un functionar l-a avertizat ca este obligat sa anunte autoritatile despre aceasta tranzactie.
"Cand analizezi aceste activitati, realizezi ca sunt cele pe care le-ar face un infractor, cand tu, de fapt, vrei doar sa ai un copil", a declarat Janet.
Vertesi a atras atentia ca trebuie sa fim mai atenti la informatiile pe care le divulgam voluntar si s-a intrebat daca va veni vreodata vremea in care vom putea fi anonimi pe Internet.
Sursa: Mashable
Etichete: internet, retele sociale, sarcina, big data, colectare,
Dată publicare:
27-04-2014 16:17