Washington Post face noi dezvaluiri despre spionajul SUA: NSA poate inregistra toate apelurile telefonice dintr-o tara

Dată publicare: 19-03-2014 07:30
Dată actualizare: 22-03-2014 07:39


NSA

Agentia Nationala americana pentru Securitate are capacitatea tehnica de a inregistra toate apelurile telefonice efectuate pe teritoriul unei tari, potrivit unor noi documente furnizate de Snowden si publicate de Washington Post.

Washington Post scrie, in baza unor documente furnizate de fostul consultant al NSA refugiat in Rusia, dar si a unor informatii primite din surse anonime, ca programul, denumit MYSTIC, a fost lansat in 2009 si a ajuns la capacitate maxima in 2011, avand drept tinta o anumita tara, neidentificata.

Cotidianul american a precizat ca, la solicitarea autoritatilor americane, nu dezvaluie o serie de detalii care ar permite identificarea tarii in care acest sistem este in prezent utilizat. Sase tari ar putea fi vizate de acest sistem.

Unul din instrumentele programului permite "recuperarea inregistrarilor care nu pareau a fi de interes in momentul apelului initial", explica documente oficiale citate de cotidian. Proiectul initial al programului prevedea inregistrarea "tuturor conversatiilor" dintr-o tara si pastrarea lor timp de o luna, precizeaza documentele.

Daca informatia se va dovedi exacta, acest program ar fi cel mai puternic pe care il detine agentia pentru ca ii permite NSA sa intercepteze toate apelurile telefonice dintr-o tara. Programul divulgat marti se adauga la numeroase alte dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor in strainatate.

Legile americane sunt mai putin restrictive in privinta dezvaluirilor despre supravegherea comunicatiilor care nu includ cetateni americani.

"NSA a incercat dintotdeauna sa inregistreze totul si de-acum are aceasta capacitate", a reactionat Jameel Jaffer, de la asociatia pentru apararea libertatilor individuale American Civil Liberties Union (ACLU).

NSA nu a facut comentarii pe marginea noilor dezvaluiri, insa a reafirmat ca misiunea sa este de a identifica eventuale amenintari impotriva "marelui si complexului sistem modern de comunicatii globale".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO