Milioane de utilizatori Yahoo, afectati. Agentiile de spionaj NSA si GCHQ au colectat imagini din conversatiile pe webcam

Ultima actualizare: 04-04-2014 06:58
yahoo

Reprezentantii Yahoo si-au exprimat socul in legatura cu noile acuzatii facute la adresa agentiilor de spionaj britanice si americane. Acestea ar fi interceptat imagini de la milioane de utilizatori.

Acesta acuzatii vin in urma unui raport publicat joi de ziarul britanic The Guardian care citeaza documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden. Potrivit raportului, atat GCHQ, cat si NSA au colectat imagini obtinute din conversatiile pe webcam via Yahoo, stocand datele chiar daca utilizatorii interceptati erau sau nu suspecti in anchete, relateaza Sky News.

Operatiunea denumita de agentiile de spionaj americane si britanice "Optic Nerve" a inceput ca un prototip in 2008 si era inca activa in 2012 interceptand conversatii si colectand imagini surprinse cu ajutorul camerelor web.

In sase luni din anul 2008, GCHQ a stocat imagini fixe - inclusiv din comunicatii cu continut sexual – de la peste 1,8 milioane de utilizatori ai serviciului Yahoo.

Un document top secret gasit in cele 58.000 de fisiere dezvaluite de catre Edward Snowden sustine ca "din nefericire, un numar mare de persoane apeleaza la conversatiile prin web-cam pentru a-si arata parti intime ale corpului altor persoane".

"De asemenea, faptul ca sistemul Yahoo permite mai multor persoane sa acceseze imagini video in acelasi timp, fara interactivitate, inseamna ca este vorba, uneori, de difuzarea pornografiei" mai precizeaza documentul.

Reprezentatii Yahoo s-au declarat consternati de aceste dezvaluiri: "Nu eram la curent cu aceasta practica si nu o sustinem. Daca este adevarat, acest raport reprezinta un nou nivel, inacceptabil, de violare a intimitatii utilizatorilor. Apelam la guvernele internationale sa reformeze legea supravegherii potrivit principiilor pe care noi le-am formulat in luna decembrie" a sustinut un purtator de cuvant al companiei.

Nick Pickle, directorul "Big Brother Watch", un grup care sustine drepturile si libertatile civile sustine ca "interceptarea si stocarea de imagini rezultate din conversatiile pe web-cam este infioratoare." "Nu e suficient ca avem camere de supraveghere pe strazi, acum avem GCHQ in casele noastre. Cartea "1984" a lui Orwell ar trebui sa fie o avertizare, nu un manual de instructie" a mai adaugat acesta.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO