78 de obiecte din toata lumea sunt expuse la Muzeul de Design din Londra. La ce este buna jacheta cu airbag
Ce au in comun masinile cu mobilierul stradal sau hainele? Designul inovator este raspunsul corect.
O multime de obiecte de toate dimensiunile - de la cele de uz zilnic pana la cele mai ciudate - sunt nominalizate la premiul pentru "cel mai bun design al anului". Castigatorii la fiecare categorie in parte vor fi anuntati in mai, iar premiul cel mare va fi acordat in iunie.
78 de obiecte care au in comun simplitatea si functionalitatea sunt expuse la Muzeul de Design de la Londra. Provin de pe toate continentele si au intrat in cursa pentru cel mai bun design, la diverse categorii.
Gemma Curtain, curator la Muzeul de Design: "E o ocazie minunata sa vezi intr-un singur loc ce se intampla in designul mondial."
La "categoria transport" sunt nominalizate 6 masini, printre care un Sedan Tesla, BMW i8 si masina fara sofer produsa de Google. Toate au in comun emisiile mici sau inexistente de dioxid de carbon si aspectul prietenos.
In arhitectura, un campus scolar din Beijing cu un design original rivalizeaza cu o cladire cu gradini artificiale pe fiecare etaj din Sydney. In asemenea orase ale viitorului, mobilierul stradal va putea fi adaptat la nevoile oamenilor cu diferite dizabilitati.
Ross Atkin, designer: "Scopul este sa permitem strazii sa indeplineasca nevoile persoanei de acolo, apoi sa se adapteze la nevoile urmatorului trecator."
Nu lipseste nici varianta moderna a toaletei ecologice, destinate zonelor fara canalizare. Alimentata cu energie solara, aceasta are propriul sistem de tratare a apei si transforma ce se aduna inauntru in biogaz si ingrasamant.
Dupa ce au fost si la prezentarile de moda, membrii juriului au fost impresionati de originalitatea unor designeri ca JW Anderson si Thomas Tait, precum si de rochiile cu aplicatii metalice ale lui Fausto Puglisi. Poate mai putin eleganta, dar cu siguranta utila este jacheta de motociclist cu airbag incorporat, capabila sa se activeze in 45 de milisecunde, potrivit inventatorului.
Ce ii va ajuta pe fermieri sa doarma mai bine noaptea este Moocall - un dispozitiv care se monteaza pe coada vacilor gestante si alerteaza veterinarul printr-un SMS, cand le-a venit sorocul.