Startup-ul chinez DeepSeek a depășit ChatGPT în App Store. Scădere generală a burselor la nivel global

Startupul chinez DeepSeek AI Assistant a depăşit, luni, rivalul ChatGPT, devenind cea mai descărcată aplicaţie gratuită disponibilă în App Store din Statele Unite.
Având la bază modelul DeepSeek-V3, despre care creatorii săi spun că ”se află în fruntea clasamentului printre modelele open-source şi rivalizează cu cele mai avansate modele cu sursă închisă la nivel global”, aplicaţia de inteligenţă artificială a crescut în popularitate în rândul utilizatorilor din SUA, de când a fost lansată, pe ianuarie10, conform companiei de cercetare a datelor din aplicaţii Sensor Tower, citată de Reuters, potrivit News.ro.
DeepSeek, un laborator puţin cunoscut din China, a declanşat îngrijorări în Silicon Valley după ce a lansat modele de inteligenţă artificială care depăşesc performanţele celor mai avansate modele din SUA, în ciuda costurilor reduse şi a tehnologiei mai puţin avansate, potrivit CNBC.
În luna decembrie, DeepSeek a prezentat un model de limbaj de mare anvergură, open-source, construit în doar două luni, cu un cost de sub 6 milioane de dolari, folosind cipuri Nvidia H800, mai puţin puternice decât cele de ultimă generaţie.
Această realizare ridică semne de întrebare legate de poziţia dominantă a SUA în domeniul inteligenţei artificiale şi de eficienţa investiţiilor masive ale marilor companii tehnologice în dezvoltarea de modele AI şi centre de date.
În teste independente de referinţă, modelul DeepSeek a depăşit performanţele unor giganţi precum Llama 3.1 de la Meta, GPT-4o de la OpenAI şi Claude Sonnet 3.5 de la Anthropic, în diverse domenii, inclusiv rezolvarea problemelor complexe, matematică şi codare.
Luni, DeepSeek a lansat R1, un model specializat pe raţionament, care a obţinut rezultate mai bune decât cel mai recent model OpenAI, o1, în numeroase teste.
”Modelul celor de la DeepSeek este impresionant, mai ales prin eficienţa lor în utilizarea calculului la momentul inferenţei. Este un semnal că trebuie să luăm foarte în serios progresele venite din China,” a declarat CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Realizările DeepSeek sunt cu atât mai notabile cu cât compania a trebuit să depăşească restricţiile stricte impuse de guvernul SUA asupra accesului Chinei la cipuri de înaltă performanţă, cum ar fi Nvidia H100. Acest lucru sugerează fie că laboratorul a găsit metode de a ocoli aceste reguli, fie că măsurile de control nu sunt atât de eficiente cum s-a crezut.
”Au folosit o tehnică numită distilare, prin care un model mare ajută unul mai mic să înveţe să devină mai eficient. Este o metodă foarte rentabilă,” a explicat Chetan Puttagunta, partener general la Benchmark.
Laboratorul DeepSeek şi fondatorul său, Liang WenFeng, rămân relativ misterioşi.
Se ştie că DeepSeek a fost înfiinţat de un fond de investiţii chinez, High-Flyer Quant, care administrează active în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.
DeepSeek nu este singurul actor chinez care avansează în acest domeniu. Renumitul cercetător AI Kai-Fu Lee a anunţat că startup-ul său, 01.ai, a fost antrenat cu un buget de doar 3 milioane de dolari.
În plus, compania-mamă a TikTok, ByteDance, a lansat miercuri o actualizare a modelului său, care, conform testelor, depăşeşte performanţele modelului o1 de la OpenAI.
”Necesitatea stimulează inovaţia. Faptul că au fost obligaţi să găsească soluţii alternative i-a condus, de fapt, la construirea unui model mult mai eficient,” a comentat CEO-ul Perplexity, Aravind Srinivas..”
Scădere generalizată a burselor la nivel global, din cauza DeepSeek
Bursele din Europa, SUA şi Asia au o evoluţie negativă luni, trase în jos de un declin al acţiunilor marilor companii occidentale din sectorul tehnologiei, din cauza îngrijorărilor că succesul neaşteptat al startupului chinez de inteligenţă artificială DeepSeek pune în pericol dominaţia americană în AI.
În Europa, indicele paneuropean Stoxx 600 este în scădere cu 0,7%, investitorii pregătindu-se şi pentru sezonul raportărilor financiare ale companiilor şi viitoarea decizie a Băncii Centrale Europene referitoare la dobânda de referinţă. Toate bursele majore europene sunt în scădere, cel mai important declin fiind al indicelui german DAX, de 1,2%.
Acţiunile operatorului aerian Ryanair au contrazis tendinţa pieţei, cu o creştere de 2,4%, după raportarea unui profit trimestrial peste aşteptări.
Contractele futures americane şi bursele asiatice, cu excepţia celor din China, au scăzut la rîndul lor, luni, pe fondul succesului modelului de inteligenţă artificială open-source al startupului chinez DeepSeek, considerat un rival al ChatGPT.
Investitorii analizează impactul acestei lansări asupra peisajului tehnologic global.
Indicele Nasdaq Composite au scăzut cu 2,3% până la ora 06:34 GMT, iar S&P 500 a pierdut 1,3%, în tranzacţiile electronice în afara orelor de funcţionare a bursei americane.
Indicele Nikkei din Japonia a scăzut cu 0,9%, inversând un avans iniţial, în timp ce benchmarkul din Noua Zeelandă a pierdut 0,2%, iar indicele Straits Times din Singapore a coborât cu 0,1%.
În contrast, indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 1%, iar acţiunile chineze de tip blue-chip CSI300 au avansat cu 0,1%, în pofida unor date care au arătat o contracţie surpriză a producţiei industriale în această lună.
Analistul Yeap Jun Rong, de la IG, a comentat că DeepSeek "ridică spectrul unei perturbări în peisajul tehnologic", sugerând că China continuă să avanseze în cursa AI, în ciuda restricţiilor impuse de SUA. "Aceasta pune sub semnul întrebării dominaţia tehnologică a SUA şi reevaluează evaluările ridicate ale companiilor din sectorul tech", a adăugat el.
Pe piaţa valutară, dolarul american a câştigat 0,4% faţă de yuanul chinezesc în tranzacţiile offshore şi a avansat cu acelaşi procent faţă de dolarul australian şi cel neozeelandez.
Peso-ul mexican a scăzut cu 0,7%, iar dolarul canadian a pierdut 0,2%. În schimb, peso-ul columbian a înregistrat o creştere de 3,4% în ultimele trei sesiuni.
Euro s-a depreciat cu 0,2% la 1,0461 USD pe unitate, iar lira sterlină a pierdut 0,1%, ajungând la 1,2457 USD pe unitate.
Deşi preşedintele Donald Trump a ameninţat cu tarife suplimentare asupra principalilor parteneri comerciali ai SUA începând cu 1 februarie, analistul Naka Matsuzawa, de la Nomura, consideră că forţa dolarului în acest context va fi de scurtă durată.
"Trump pare să adopte o abordare mai realistă şi mai puţin agresivă asupra tarifelor", a spus Matsuzawa.
Piaţa petrolului şi aurului
Preţurile petrolului au scăzut după ce Trump a reiterat apelul său către OPEC de a reduce preţurile.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent erau în scădere cu 0,8%, ajungând la 77,85 USD pe baril, iar West Texas Intermediate a pierdut 0,9%, la 74,00 USD pe baril.
Aurul s-a depreciat cu 0,7%, ajungând la 2.753 USD pe uncie.
Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu peste 5%, coborând sub pragul de 100.000 USD pentru prima dată în ultima săptămână. Ultimul său preţ era de 99.215 USD.
Pieţele vor rămâne volatile pe parcursul săptămânii, având în vedere deciziile de politică monetară ale Fed şi BCE, precum şi sărbătorile extinse de Anul Nou Lunar în mai multe ţări din Asia.