Cum pot fi depistate și evaluate leziunile pulmonare lăsate de infecția COVID-19?

Cum pot fi depistate și evaluate leziunile pulmonare lăsate de infecția COVID-19?

Investigațiile imagistice sunt esențiale în urmărirea evoluției persoanelor infectate cu noul coronavirus și în monitorizarea acestora după vindecare.

Tomografia computerizată reprezintă analiza de primă intenție în depistarea și evaluarea leziunilor pulmonare în cazul COVID-19. Unii specialiști spun că pentru monitorizarea pacienților vindecați se folosește radiografia pulmonară, însă această investigație nu are sensibilitatea tomografiei computerizate (CT).

Examinarea CT, net superioară radiografiei pulmonare

 

Medicul primar în Radiologie şi Imagistică medicală, Dr. Ofelia Niță, spune că în cazul pacienților infectați și vindecați de infecția cu virusul SARS-CoV-2, examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici și nu permite evaluarea anumitor complicații pulmonare sau a celor vasculare. Studiile internaționale arată că pacienții care au trecut printr-o formă severă a bolii au un risc mare de complicații.

După analize intense, medicii au ajuns la concluzia că în acest moment nu există o categorie specifică de pacienți care s-au vindecat de COVID-19 și care ar trebui să beneficieze de urmărire imagistică. Și asta pentru că majoritatea celor care trec prin boală fac forme moderate de pneumonie, dar care pot lăsa urme. Pentru a fi siguri că totul este în regulă, specialiștii recomandă celor care au avut infecție confirmată cu noul coronavirus să intre în urmărire imagistică. Mulți dintre acești pacienți pot avea și alte boli asociate, drept urmare acest screening pulmonar este absolut necesar.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

“Examinarea CT a toracelui este net superioară radiografiei pulmonare. Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonară în cadrul infecției SARS-CoV-2 este de până la 97-98% față de sensibilitatea de 60-70% în cazul radiografiei pulmonare. Examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici, subevaluează extensia procesului patologic din parenchimele pulmonare. Nu permite o diferențiere netă între diversele tipuri de modificări interstițiale și nici evaluarea anumitor complicații pulmonare sau a celor vasculare. Expunerea la radiația ionizantă este mai mare în cazul examenului CT, dar poate și trebuie să fie optimizată prin utilizarea de softuri și protocoale specifice. Spre deosebire de radiografia standard, examenul CT permite stratificarea gravității afectării pulmonare pe parcursul evoluției bolii și este cea mai performantă metodă imagistică de evidențiere și cuantificare a modificărilor reziduale, sechelare post infecție COVID-19”, a explicat Dr. Ofelia Niță, medic primar Radiologie și Imagistică medicală în cadrul MedLife.

Riscurile și durata examinării


Specialiștii explică faptul că examinarea CT low dose fără substanță de contrast prezintă un grad mai mic de risc decât în cazul oricărei alte examinări CT, dat fiind timpul foarte scurt de expunere și examinare cu protocol optim cu doză redusă. În cazul în care se recomandă examinare cu substanță de contrast, riscurile sunt, în principal, legate de eventuală alergie la materialului de contrast iodat.

“Doza de iradiere depinde de lungimea regiunii propuse pentru examinare (torace, torace + abdomen, abdomen și pelvis etc) și de greutatea pacientului. Justificarea este cel mai important pas în ceea ce privește protecția împotriva radiațiilor. CT toracică low dose, fără contrast, implică doza CTDIvol <3 mGy la majoritatea pacienților cu dimensiuni mici și medii. Pacientul nu este singur pe perioada examinării, ci supravegheat în permanență de către personalul medical specializat. Scanarea propriu-zisă a toracelui durează în medie 5 secunde.” Dr. Ofelia Niță, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală în cadrul MedLife

Este important de știut faptul că examinarea CT nativ (fără substanță de contrast) nu are contraindicații. Trebuie însă justificat și recomandat de către medicul specialist. Contraindicațiile examinării CT cu substanță de contrast se referă la contraindicațiile utilizării substanței de contrast.

MedLife vine în sprijinul pacienților care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu pachete special create pentru monitorizarea eventualelor repercusiuni ale bolii. Pentru detalii și programări: https://www.medlife.ro/imagistica/ct-monitorizare.


***

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

De la începuturile civilizației, frica este primul lucru care te izbește într-o pandemie. Ca să o alungăm, am luat o serie de măsuri de siguranță, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toți pacienții din clinicile și spitalele noastre sunt protejați și tratați. Am pus la dispoziția pacienților servicii medicale integrate, de o complexitate crescută, pentru a putea veni în întâmpinarea tuturor nevoilor lor.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Povestea unui ofițer maritim care s-a întors pe mare la doar două luni după operația salvatoare cu robotul da Vinci Xi
Povestea unui ofițer maritim care s-a întors pe mare la doar două luni după operația salvatoare cu robotul da Vinci Xi

În urma unor analize de rutină, pe care le făcea cu regularitate, Dan, o persoană activă în vârstă de 55 ani, a descoperit că are cancer de prostată în stadiu avansat.

Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării: Simptomele pot să apară la mai multe boli
Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării: Simptomele pot să apară la mai multe boli

Într-o lume modernă, cucerită de Internet, românii folosesc informațiile medicale disponibile online pentru a se diagnostica și trata, deși scopul acestora este să îi ajute pe oameni să înțeleagă cu ce boli se pot confrunta și să încurajeze prevenția.

5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive
5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive

Consilierea medicală la distanță a devenit o opțiune la îndemână de „a ajunge” la doctor în vremea pandemiei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.