Afectarea neurologică a pacienților în timpul bolii COVID 19 și după vindecare

cross
StirilePROTV

La nivel mondial, în urma studiilor efectuate, există din ce în ce mai multe raportări care sugerează că SARS CoV-2 afectează sistemul nervos.

Medicul specialist în neurologie Patricia Toboc detaliază acest subiect și vorbește despre afectarea neurologică în timpul infectării și post COVID 19.

„A fost raportat un spectru larg de manifestări neurologice asociate cu SARS CoV-2, cu o severitate variabilă, de la ușoare până la fatale, datorate atât afectării sistemului nervos central, cât și sistemului nervos periferic”, spune specialista.

Manifestări neurologice în infecția cu SARS CoV-2:

 

● cefalee
● amețeală
● mialgii
● modificarea stării de conștiență
● anosmie/disgeuzie
● encefalită
● mielită
● encefalomielită acută diseminată
● crize de epilepsie
● accidente vasculare cerebrale
● insuficiență respiratorie neurogenă
● encefalopatie
● hipoxemie silențioasă
● mioclonus generalizat
● sindrom neuroleptic malign
● sindrom Guillain-Barré
● simptome psihiatrice

Așa cum explică neurologul, conform studiilor de specialitate, aproximativ 50% dintre pacienții spitalizați dezvoltă o gamă largă de manifestări neurologice, variabile, de la cefalee și anosmie, până la confuzie și AVC-uri dizabilitante. Aceste simptome au mecanisme fiziopatologice diferite și multe dintre ele sunt simptome nespecifice datorate bolii generale, dar, așa cum precizează și medicul Patricia Toboc, unele dintre ele pot fi efectul infecției virale directe a sistemului nervos, fie datorate unei reacții anormale a sistemului imun, cu afectare neurologică para sau postinfecțioasă.

Citește și
Dr. Nicolae Mircea Panduru: Virusul SARS CoV-2 vine la pacienții bolnavi de diabet și obezitate pe un plămân deja afectat
Dr. Nicolae Mircea Panduru: Virusul SARS CoV-2 vine la pacienții bolnavi de diabet și obezitate pe un plămân deja afectat

Factorii sistemici incriminați în apariția simptomelor neurologice

 

● insuficiența respiratorie cu hipoxemia severă; la anatomie patologică au fost descrise leziuni neuronale în zonele cerebrale sensibile la hipoxie - hipocamp, neocortex și cerebel
● afectarea vasculară din cadrul COVID 19 determinată de disfuncția renină-angiotensină și de statusul procoagulant (88% dintre persoanele infectate) asociat acestei infecții
● disfuncția imună cu statusul proinflamator
● multiple dezechilibre metabolice care apar la pacienții cu boală severă, în cadrul insuficienței multiple de organ, acestea determinând simptome neurologice nespecifice: confuzie, agitație, cefalee

În urma unui studiu anatomopatologic publicat recent în Germania, realizat pe 43 de pacienți care au decedat din cauza COVID-19, s-a observat că 86% dintre aceștia prezentau glioză în regiunile examinate, iar la 53% dintre pacienții incluși în cercetare au fost detectate proteine virale ale SARS CoV-2 în nervii cranieni și bulbul cerebral. Totuși, așa cum spune neurologul, prezența noului coronavirus nu a fost asociată cu severitatea modificărilor neuropatologice.

Căi potențiale de invazie cerebrală a virusului SARS CoV-2

 

● hiposmia/anosmia sunt simptome frecvente ale virusului, iar mai multe cazuri au fost descrise cu modificări de semnal RMN la nivelul cortexului olfactiv
● ar putea ajunge și de la nivel pulmonar prin transport retrograd prin intermediul nervului vag
● virusul ar putea ajunge la nivelul sistemului nervos central fiind transportat de către celulele imune infectate (nu sunt îndeajuns de multe dovezi pentru a verifica această teorie)

Medicul specialist Patricia Toboc menționează faptul că pacienții care dezvoltă forme ușoare ale bolii COVID-19 au manifestări nespecifice, care apar și în alte infecții virale respiratorii - amețeală, cefalee, hipo/anosmie, disgeuzie.

În aceste cazuri, au fost rar raportate manifestări neurologice grave la pacienții cu formă ușoară de boală. Cele mai severe complicații neurologice apar la pacienții cu formă severă de boală, iar în acest caz sunt asociate cu o mortalitate ridicată.

Hipogeuzia/Disgeuzia și Hiposmia/Anosmia

 

„Principalul simptom neurologice al COVID-19 este anosmia și/sau disgeuzia (lipsa mirosului și lipsa sau modificarea gustului). Aceste simptome apar în absența congestiei nazale și a rinoreei și sunt datorate afectării căii olfactive, a bulbului olfactiv de către SARS CoV-2. La majoritatea pacienților sunt auto-limitate și nu necesită tratament specific”, explică specialista în neurologie.

Cefaleea

 

Cefaleea de regulă coincide cu febra și, deocamdată, sunt studii contradictorii referitoare la folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene în COVID-19 și nu există dovezi suficiente care să contraindice administrarea antiinflamatoarelor pentru cefalee la pacienții infectați.

Encefalopatia

 

La pacienții cu formă severă de boală apar frecvent manifestări de encefalopatie, modificarea stării de conștiență, confuzie, dezorientare, agitație, somnolență sau crize de epilepsie.
Medicul Patricia Toboc spune că un procent mic din cei spitalizați (sub 5%) au manifestări de encefalopatie, dar aproximativ 2/3 dintre pacienții cu detresă respiratorie acută sunt ecefalopați.

Afecțiunea poate fi determinată de factori generali: hipoxemia (un factor important în cadrul COVID-19), dezechilibru hidro-electrolitic, hipotensiune, insuficiență renală sau sedative.
„50% dintre acești pacienți au modificări neuroimagistice, fie accidente vasculare cerebrale, fie modificări compatibile cu meningoencefalită. Apariția encefalopatiei determină un prognostic nefavorabil, cu o mortalitate ridicată, iar pacienții care supraviețuiesc au o dizabilitate neurologică restantă la externare”, spune neurologul.

Accidente vasculare cerebrale

 

Specialista, în urma studiilor analizate, spune că accidentele vasculare cerebrale par să fie cea mai importantă complicație neurologică a COVID-19. Între 1-3% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 fac AVC. Comparativ cu gripa, pacienții infectați cu noul coronavirus prezintă un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta un AVC. Debutul accidentelor vasculare cerebrale este de regulă la 1-3 săptămâni de la debutul simptomelor, dar rar poate fi și primul simptom.

Complicații post/parainfecțioase

 

Majoritatea sunt datorate afectării sistemului nervos central:

● mielită
● encefalomielita acută diseminată
● encefalopatie necrotizantă hemoragică acută
● cazuri sindrom Guillain-Barre, afectarea sistemului nervos periferic

Concluzii

 

Medicul neurolog Patricia Toboc este de părere că sunt necesare noi studii care să stabilească o relație de cauzalitate între manifestările neurologice și infecția cu SARS CoV-2. Ea susține că până în momentul de față, bolile cerebro-vasculare par să fie o complicație neurologică importantă a COVID-19. Complicațiile neurologice severe (AVC și encefalopatia) pot determina dizabilitate severă și pacienții pot rămâne cu afectare funcțională neurologică pentru tot restul vieții. „Deocamdată există puține dovezi care să ateste că SARS CoV-2 este un virus neurotrop, capabil să infecteze celulele nervoase, și sunt puține cazuri de afectare a sistemului nervos prin mecanism imun”, concluzionează specialista.


Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

Articol susținut de MedLife.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Ce pacienți au riscuri de a dezvolta complicații cardiovasculare în urma infecției cu SARS-COV2
Ce pacienți au riscuri de a dezvolta complicații cardiovasculare în urma infecției cu SARS-COV2

Virusul SARS-COV2, prin modificările inflamatorii pe care le induce, poate afecta atât mușchiul cardiac, cât și endoteliul vascular (peretele intern al vasului).

Dr. Nicolae Mircea Panduru: Virusul SARS CoV-2 vine la pacienții bolnavi de diabet și obezitate pe un plămân deja afectat
Dr. Nicolae Mircea Panduru: Virusul SARS CoV-2 vine la pacienții bolnavi de diabet și obezitate pe un plămân deja afectat

Obezitatea și diabetul zaharat cresc riscul atât pentru infecția cu SARS CoV-2, cât și pentru evoluția severă a COVID-19, spune dr. Nicolae Mircea Panduru, specialist în diabet și nutriție la MedLife.

Plămânul, organul cheie în infecția cu SARS COV-2. Traseul virusului la nivel pulmonar, explicat de medicul pneumolog
Plămânul, organul cheie în infecția cu SARS COV-2. Traseul virusului la nivel pulmonar, explicat de medicul pneumolog

SARS COV-2 poate avea un impact puternic asupra organismului celui infectat. Dr. Alina Stanca, medic primar pneumolog la MedLife, explică modalitățile prin care virusul afectează plămânii bolnavului.

Recomandări
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate

Ucraina ar pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate, pe care controlează acum zăcăminte în valoare de 12,4 trilioane (12.400 de miliarde) de dolari, arată o analiză publicată de The Washington Post.  

România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO
România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO

O a treia aeronavă este trimisă, vineri, de România către Franţa, pentru a transporta restul de personal format din pompieri salvatori care vor interveni pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, informează DSU.

Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc
Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc

Situație îngrijorătoare în stațiunea Albena, Bulgaria, unde se organizează zilele acestea un campionat de fotbal pentru juniori la care participă și copii români.