Techirghiol, statiunea care a declansat goana dupa "aur negru"
Nu doar americanii au avut o 'goana dupa aur', ci si romanii. In timp ce in California si in Alaska toata lumea devenise miner, cautand pepite, la romani era de ajuns sa cumperi pamant pe malul lacului Tekirghiol in anii 1900.
Goana dupa namol a fost declansata de un magar, daca e sa credem legenda locala.
Denumirea statiunii de azi vine de la legenda batranului turc Tekir si a indaratnicului sau animal de povara, un magar obosit. Tekir isi cara cu ajutorul animalului marfa de vanzare spre Constanta, pana cand animalul a intrat in namolul de la malul lacului si nu a mai vrut sa iasa.
Lupta stapanului cu urecheatul incapatanat a durat ceva timp.Cand a reusit sa isi scoata din namol acareturile, cu magar cu tot, Tekir a vazut ca namolul ii vindecase picioarele ranite si obosite de drum. Toata lumea a agflat astfel de baile cu namol si efectul lor.
Namolul de la Tekirghiol apare consemnat drept tratament eficient in 1854. Comandantul otoman Said Pasa isi vindeca un brat ranit aici si lacul devine tot mai cunoscut. Dupa Razboiul de Independenta, localitatea trece in teritoriul Romaniei si printre primii care isi stabilesc o resedinta de vara langa lac se afla Mihail Kogalniceanu.
La scurt timp incepe goana dupa aur. Calitatile namolului declanseaza o adevarata goana dupa tratamentul minune. Cea mai buna afacere pe care o puteai face era sa cumperi pamant in jurul lacului.
Apar acum proprietari de toate soiurile, de la aventurieri la ministri. Iti trebuia doar o casa cu cateva camarute simple, pe care le inchiriai apoi la preturi exorbitante. Camerele erau din cele mai simple, uneori chiar insalubre si erau cunoscute drept... case cu despartituri. Localnicii aveau si o alta metoda de a face bani. Se ocupau exclusiv de scoaterea namolului din lac, pe care il vindeau apoi catre sanatorii, hoteluri si diversi turisti.
Unul din sanatoriile de la Tekirghiol a fost proprietatea actorului de revista Constantin Tanase, care a si devenit un binefacator al orasului. Ca un facut, din Techirghiol se trage unul din urmasii maestrului. Jean Constantin s-a nascut aici in 1928.
Sursa: Ovidiu BUFNILA
Etichete: turism, techirghiol, travel, Jean Constantin,
Dată publicare:
22-03-2010 00:00