JAMAICA – splendoare in iarba si dincolo de ea - partea I. FOTO

Jamaica

Nu va mai pocaiti! Iisus nu va veni a doua oara! A venit deja... Il gasiti in Jamaica! E deghizat in fiecare sunet, vers, vibratie si respiratie a lui Bob Marley! E o stare de spirit. E o stare de gratie.

Una dintre destinaţiile favorite la nivel global pentru petrecerea „săptămânii(lor) de miere”, Jamaica nu trebuie însă confundată cu vreo escapadă extravagantă gen Bora-Bora! Dacă eviţi perioada de high-season (mijlocul lui decembrie – mijlocul lui aprilie), poţi să te bucuri de un sejur de vis la numai 1400 de dolari de persoană care cuprinde atât biletul de avion pe ruta Frankfurt – Montego Bay sau Amsterdam Frankfurt, cât şi cazarea all-inclusive la un hotel de 5 stele de talia lui Gran Bahia, momentan cel mai mare din Ochos Rios! În plus, dai din buzunar doar pentru ruta Bucureşti – Frankfurt / Amsterdam în funcţie de linia aeriană aleasă! Şi, fireşte, pentru călătoriile pe care vrei să le întreprinzi la diferite puncte de atracţie must-see din insulă, precum Nine Miles, locul de naştere al lui Bob Marley şi Negril, staţiunea cu cel mai frumos apus de soare din Jamaica şi nu numai!
Oricat de blasfemic ar suna, adevarul este acesta: Jamaica, „tara lemnului si a apei” in traducere libera, este in egala masura un taram al fagaduintei, un Canaan si o Golgota. Cine are ochi de vazut, sa vada! Doar nu intamplator, sloganul brandului de tara suna in felul următor: „Jamaica, once you go, you know”! Dar mai presus de orice exprimari de marketing, troneaza o vorba aflata in iambi de reggae pe buzele oricarui rastaman: „One love, out of many”!

Si ca sa faca apoplexie si combustie sfintii Macarie, Nectarie si Habotnicie, o sa-mi ilustrez metafora iconoclasta. Da, Bob Marley este pentru jamaicani si pentru toata suflarea rastafariana din Africa pana in America un Hristos modern, asa cum Gandhi este pentru aproape un miliard si jumatate de hindusi de pretutindeni. Sau cum este Che Guevara pentru milioane de cubanezi, venezueleni si de tineri precum si de adulti cu sufletul tanar, liber, frumos si indraznet care cred intr-o lume mai buna dincolo de clisee si ipocrizia lui „political correctness”, fie si atunci cand isi traiesc boemia in locuri profane precum Vama Veche, asa cum inca mai era ea acum vreo sapte ani!

Da, Bob Marley a luptat sa-si scoata poporul din robie. Din robia asupritorilor, din robia ignorantei, a urii si a pacatului! Da, Bob Marley a propovaduit iubirea neconditionata fata de aproapele sau! Da, Bob Marley era sa se jertfeasca aidoma unui martir, doar ca un atentat asupra sa i-a provocat numai rani grave, crutandu-i la limita viata! Avea sa mai traiasca doar cativa ani pana cand o maladie necrutatoare l-a transformat in icoana! Iar de curand a iesit un alt adevar la iveala. Cu opt luni inainte de a parasi aceasta lume, Bob Marley s-a convertit la crestinism, marturisindu-l pe Iisus Hristos drept Mantuitorul sau. Astfel ca licenta din primul paragraf are acoperire macar la nivel metaforic! Cel mai cunoscut simbol al rastafarianismului* se intalneste cu simbolul suprem al crestinismului intr-o armonie totala! Iar o calatorie in Jamaica mai bine n-o faci, daca nu treci pe la locul unde a inceput legenda lui Bob Marley!

Acest lider spiritual, profet, cantaret, poet, fotbalist, rebel politic, pacificator, care a reusit pentru prima si unica oara in istoria Jamaicai sa concilieze ireconciliabilul, si anume cele doua partide politice rivale care nu de putine ori au apelat la crime in masa pentru a-si impune punctele de vedere, acest lider fascineaza inca milioane de oameni de pe toate continentele la 30 de ani de la moartea sa. Si in cazul sau chiar ca vorbim exclusiv de o moarte fizica, pentru ca mitul lui Bob Marley e unul dintre cele mai puternice din imaginarul colectiv universal. Inutil de spus ca inca vinde. Si vinde atat de bine, incat este considerat unul dintre cele mai tari branduri muzicale globale post-mortem alaturi de Elvis si Kurt Cobain.

Citește și
Vincent Ford
Compozitorul piesei "No woman, no cry", Vincent Ford, a murit
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Si daca tot te-ai hotarat sa bati drumul pana in paradisul plin de contraste numit Jamaica, poti sa explorezi povestea copilului deopotriva teribil si tragic al Jamaicai intr-un loc numit Nine Miles, St. Ann! Acolo, cei mai neconventionali ghizi locali pe care i-ai vazut in viata ta iti vor povesti – mai bine spus iti vor canta – odiseea continua a fiului locului. Si la doua-trei fraze vor rosti cu vocea lor mieroasa, ca pe un refren, trei cuvinte magice: "Bob lives, mon"!

Da, dupa mai bine de trei ore petrecute la Nine Miles ajungi sa aprobi din tot sufletul: Bob chiar traieste! Asta desi e ingropat in poziţie verticala intr-o incinta aflata exact langa casa natala, astazi transformata in muzeu care atrage anual zeci de mii de turisti fascinati de mitul Bob Marley. Iar o vizita la acest veritabil Humulesti rastafarian al celui mai cunoscut jamaican din toate timpurile include optional o degustare a nepretuitei delicatese de prin partile locului: mult adulata şi hulita ganja! Aceasta este denumirea originala in vocabularul rasta a faimoasei ierbi de marijuana, cea datatoare de extaz mistic, voie buna si alte efecte secundare in functie de umorul, educatia, imaginatia si subconstientul fiecarui turist. Iar 7 din 10 turisti nu-si refuza aceasta placere care pare parca mai putin vinovata decat intr-un coffeshop din Amsterdam! Motivul este unul pur subiectiv si izvoraste din perceptia asupra locului si a celui care ii vrajeste inca prin amintirea cantecelor sale care au sensibilizat Jamaica si o lume întreagă!

Toate ca toate, dar aceasta experienta iti imbogateste si gasca de cunostinte. Asta pentru ca la plecarea din acest adevarat complex muzeografic dedicat lui Bob Marley este amplasat un tarc uman in toata regula unde turisti de pe toate continentele participa la o sesiune creativa de socializare numita argotic „Puff, puff and give”! Adica „trage si da mai departe” iarba divinizata in religia rastafariana! Asa ca daca mergi „acasa la Bob” si te bagi la o „pufaială” colectiva, ai sanse mari sa te amuzi copios si poate chiar sa legi prietenii cu turisti americani, rusi, olandezi, japonezi, australieni, irlandezi si chiar romani! Indiferent daca pleci sau nu cu viitori parteneri pe Facebook, ideea e ca pleci fericit! Asta in conditiile in care in Jamaica nu este legalizat consumul de marijuana asa cum este, de pilda, in Olanda! Motivul tine de ipocrizia si de meschinaria politica a SUA. Daca ar legifera consumul, ar scadea pretul la ganja si profiturile din traficul de marijuana ar scadea simtitor. Dar asta e o alta poveste adevarata!

Mai bine ne continuam drumul prin aceasta tara cat patru judete de la noi! In Jamaica, destinatia de vis pentru amatorii de vacante exotice este Ochos Rios! Si ce poate fi mai frumos decat sa te prajesti la soarele caraibean pe o plaja paradisiaca unde rasuna o data pe ora „No woman, no cry”!

Partea a doua a calatoriei in Jamaica, in curand pe www.stirileprotv.ro!

*Rastafarianismul este o miscare religioasa noua ce il recunoaste pe Haile Selassie I, fostul imparat al Etiopiei, ca fiind incarnarea lui Dumnezeu, denumit si Jah sau Jah Rastafari. Haile Selassie este vazut atat ca parte din Sfanta Treime, cat si ca reintoarcerea promisa in Biblie a lui Mesiah. Alte caracteristici ale miscarii includ consumul spiritual de ganja, considerata „iarba de la Dumnezeu”, respingerea societatii moderne denumita Babilon si a tuturor aspectelor profane ale acesteia, precum consumul de alcool, tutun sau pornografie. Miscarea Rastafari a aparut predominant in Jamaica, in primele decenii ale secolului 20, si proclama Africa - denumita Zion - ca fiind locul real unde s-a gasit corpul primului om.

Denumirea de Rastafari provine de la Ras (traducere libera "Cap", titlu etiopian echivalent cu „Duce” si Tafari Makonnen, numele inainte de incoronarea lui Haile Selassie I. Adeptii miscarii rastafari, in jur de o suta de mii, printre care s-a numarat si Bob Marley pana la momentul convertirii sale la crestinism in 1980, spera sa se reintoarca intr-o zi in Etiopia! Indispensabili pentru frizura rasta, faimosii lor carlionti se numesc „dreadlocks” si le hranesc rastafarienilor convingerea ca sunt aidoma leilor care se trag din semintia lui Iuda, asa cum credea si Bob Marley!

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Vacanta exotica sub 1.000 de euro: Jamaica!
Vacanta exotica sub 1.000 de euro: Jamaica!

Cand vine vorba de destinatii exotice, Jamaica este una dintre cele mai cautate insule. Cum va inchipuiti, vacantele intr-un asemenea loc nu sunt deloc ieftine, adica se invart in jurul sumei de 900 de euro de persoana.
 

Compozitorul piesei
Compozitorul piesei "No woman, no cry", Vincent Ford, a murit

Vincent Ford, un prieten din copilarie al lui Bob Marley, a murit in Jamaica, intr-un spital unde era internat din cauza diabetului.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 4 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 4 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.