Ursari, caldarari si lingurari. Romii au aratat ca au si alte talente
Au invatat de la parinti si bunici sa confectioneze vase de bucatarie sau cazane de tuica apreciate de gospodari.Turistii au cumparat tot ce-au gasit pe tarabe, iar mestesugarii isi laudau cu mandrie marfa, convinsi ca nimeni nu-i intrece.
Sinaia parca s-a intors in timp, pe vremea cand se organizau balciuri pentru mestesugari. Toate aceste meserii cu care romii din satele Transilvaniei isi mai castiga painea au fost transmise din tata in fiu.
Domnul Caldararu, de exemplu, confectioneaza de ani buni cazane de tuica si tuciuri in care gospodinele fac magiunul de prune. Poarta o palarie cu boruri largi si barba pana la piept.
Este mandru si spune ca nu mai sunt multi ca el: "Eu sunt cel mai bun dintre noi caldararii de la noi din comuna eu i-am invatat pe mai multi..."
Un alt mestesugar este Victor Clopotar. De la 10 ani a invatat sa faca ibrice si cazane de tuica. "Au devenit foarte cunoscute obiectele noastre. Ibricele pentru cafea sunt cele mai cautate, la fel si cazanele de tuica", spune el.
Cornel Iancu face obiecte din argint si a invatat meserie de la bunicul sau Costea Argintarul. Nu mai crede insa prea mult in traditie. Este insa sigur ca cei care stiu sa lucreze cu argintul sunt cei mai priceputi mesteri din neamul lor.
Vanzator de burlane, cazane de tuica si ibrice de cafea, Gabor Ianco este suparat ca romii din alte brelse incearca sa ii copieze si sa le fure clientii. Se autointituleaza gabor cu palarie si sustine ca doar cei din satul sau se pricep cel mai bine sa lucreze tabla.
Dincolo de concurenta, turistii au fost incantati de obiectele iesite din mainile artizanilor romi.
Targul Romilor Carpatini organizat la Sinaia, la care au fost invitati acesti mestesugari, se va incheia duminica seara.