Cine se simte cu musca pe caciula la Albita?

Mascati

Cei 15 inculpati au primit sau acceptat sume de bani ca mita, atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi, pentru a trece cu vederea si a nu constata infractiuni, contraventii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei.

Gandul: • In cele mai multe situatii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul Romaniei a unor cantitati de produse accizabile, in general tigari, peste limita legala.
• De multe ori, mita este pretinsa doar pentru simpla indeplinire a atributiilor de serviciu, adica aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat. Activitatea infractionala in cadrul PTF Albita este o activitate infractionala repetitiva, indelungata ca derulare in timp, organizata ierarhic, unde fiecare politist de frontiera isi are rolul stabilit, isi cunoaste si isi asuma riscul si, de asemenea, isi primeste recompensa in masura contributiei la comiterea faptei.
• De regula, "tariful" este cunoscut de cei care ofera mita - 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. In cazul unor situatii speciale insa, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfa, ori de introducerea in tara a unor cantitati mai mari de produse, tariful creste direct proportional cu "riscul" la care se expune politistul de frontiera prin incalcarea atributiilor de serviciu. In aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mita ar varia intre 10 - 100 euro, respectiv intre 50 si 200 lei.

Romania Libera: Cine se simte cu musca pe caciula la Albita? Dupa descinderile si arestarile celor 150 de politisti si vamesi de la vamile Siret, Stamora Moravita, Foeni, Naides, omologii lor de la celelalte puncte de frontiera, intre care si Albita, si-au luat masuri de siguranta pentru a evita eventualele retineri. Unii s-au internat prin spitale, iar altii si-au angajat avocati. „Am convocat alti politisti din alte ture, impotriva carora nu aveam probe, pentru a asigura buna functionare la frontiera Albita, dupa retinerea celor 53 . Nu mica ne-a fost mirarea sa aflam ca unii dintre cei considerati de noi corecti s-au internat prin spitale, iar altii au venit cu avocatii dupa ei, crezand ca au fost convocati pentru a fi anchetati. Si unii si altii stiau prea bine ce au facut si de aceea si-au luat masuri", spun surse judiciare care au participat la ancheta. Nici perchezitiile nu au scos la iveala lucruri spectaculoase, deoarece „nu-si mai aveau rostul dupa doua saptamani de cand se stie de actiunea de curatenie in punctele de trecere ale frontierei; nu am mai gasit bani, dar avem suficiente probe adunate de agentii sub acoperire", spun sursele noastre.

Evenimentul Zilei: Un arest prea mic pentru o coruptie atat de mare "Bilantul" operatiunilor anticoruptie derulate la frontierele Romaniei in ultimele doua saptamani este ingrijorator pentru mai-marii Internelor: nu mai putin de 176 de politisti de frontiera de la Siret, Moravita, Naidas si Albita au fost retinuti. Cu alte cuvinte, dupa cum admit oficiali ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), 2% din totalul angajatilor institutiei ocupa acum aresturile Politiei Capitalei. De altfel, fostul arest "VIP" al politiei, situat pe strada George Georgescu (in centrul Bucurestiului) a fost "reamenajat" (a fost suplimentat numarul paturilor, iar cativa zeci de arestati in alte dosare au fost mutati in aresturile politiilor din judetele invecinate sau la Penitenciarul Rahova) pentru a-i putea gazdui pe agentii si ofiterii "saltati" ieri-dimineata din Vama Albita (judetul Vaslui).

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Autostrada pe bucati. Drumul spre Constanta, inaugurat pe tronsoane
Autostrada pe bucati. Drumul spre Constanta, inaugurat pe tronsoane

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, nu renunta la planul de a da in folosinta Autostrada Constanta-Cernavoda in acest an, chiar si pe tronsoane, desi a recunoscut ca exista probleme inca nerezolvate.

Omul din spatele perdelei. Portretul-robot al noului premier
Omul din spatele perdelei. Portretul-robot al noului premier

Un lider politic, chiar sef de partid, un independent, un tehnocrat. Dincolo de aceste variante vehiculate in ultimele zile, viitorul premier trebuie sa indeplineasca o serie de criterii destul de drastice si multe termene limita.

Basescu: N-am decat acest partid. Increderea e de 11%.Cum ajungem la 30%?
Basescu: N-am decat acest partid. Increderea e de 11%.Cum ajungem la 30%?

Principala tema de casa pe care Traian Basescu le-a dat-o pedelistilor este "soarta" premierului. In intalnirea pe care a avut-o marti cu parlamentarii democrat-liberali, presedintele le-a spus raspicat ca guvernul nu mai poate continua asa.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.