Revista presei: Tiganii, problema aruncata in "gradina" altora
Problema tiganilor exista in tarile balcanice aproape de cand lumea. In timpul regimului comunist am avut de-a face cu ignorarea totala in discursul public, dar si cu excluziunea sistematica a lor.
Romania Libera: Dupa 1990 a existat un val de xenofobie acerba - anunturile de angajari din acea vreme contineau frecvent sintagma „exclus tigani", iar in presa vremii putem gasi din abundenta titluri de genul „Doi romi au violat..." (niciodata „Doi romani au violat...", desi, evident, statistica judiciara inregistra si violuri comise de reprezentanti ai populatiei majoritare). O data cu aspiratia de aderare in Uniunea Europeana, lucrurile pareau sa intre pe un fagas favorabil: sabloanele negative s-au rarit sau au devenit mai subtile, au aparut tot felul de legi antidiscriminatorii, chiar un Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii, programe si strategii guvernamentale de imbunatatire a situatiei romilor.
Gandul: Tiganii romani invrajbesc Europa Jocul cu focul al presedintelui francez Nicolas Sarkozy - care cerea, la sfarsitul lunii iulie, "injumatatirea" celor 300 de tabere de rromi de pe teritoriul tarii sale - s-a transformat intr-o adevarata valvataie, caci relatiile dintre Paris si Bruxelles sunt mai incordate ca niciodata. Comisia Europeana (CE) a amenintat Franta cu chemarea in judecata (procedura de infringement), dar Parisul se considera tratat in mod "inacceptabil".
EVZ: Ciocnirea Frantei cu romii: doua luni de tensiuni In numai doua luni insa, situatia s-a schimbat radical, si Franta a ajuns sa dea socoteala Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite pentru modul in care ii trateaza pe romi. Lucrurile au inceput sa se complice la o zi dupa decesul lui Luigi Duquenet, cand circa 50 de romi care protestau fata de uciderea acestuia au atacat sediul jandarmeriei din localitatea Saint-Aignan, din departamentul Loir-et-Cher.