Revista presei: Ce au bulgarii si nu vor romanii: un expert neamt
Compania de Autostrazi din Bulgaria a cooptat un inginer neamt pentru a coordona proiectele. Omologii de la Bucuresti ai inginerului german sunt agronomi si juristi, toti membri de partid. Rezultatul: vecinii au 450 km de autostrada, noi doar 300.
Romania Libera: Desi e o tara cu un PIB de trei ori mai mic decat cel al Romaniei, Bulgaria a reusit sa construiasca intre 2005 si 2008 mai multi kilometri de autostrada decat s-a construit la noi in aceeasi perioada, respectiv 135 de kilometri fata de 70. Mai mult, bulgarii platesc kilometrul cu jumatate din pretul din Romania. O privire aruncata in curtea Agentiei Nationale pentru Infrastructura Rutiera din Bulgaria (RIA) dar si asupra obiceiurilor de la Bucuresti ne arata motivele. La Bucuresti, omologii constructorului neamt de la Sofia sunt agronomi, chimisti, juristi fara nici o pregatire in domeniu, dar care au ceva in comun: dirijeaza miliardele de euro exact cum le-o cer sefii lor din fruntea Ministerului Transporturilor.
Adevarul: Romania neterminata Scaderile inregistrate de economia romaneasca se regasesc nu numai in contractia consumului si in prabusirea unor sectoare altadata prospere, ci si in faptul ca tot mai multe resurse cu mare potential au ramas neutilizate. Dintre acestea, cele mai importante ar fi pamantul cultivabil (lasat parloaga), constructiile (incremenite in faza de proiect sau in conservare) si produsele industriale (neutilizate din lipsa de comenzi sau nevandute din cauza scaderii cererii).
Jurnalul National: Alesii cer Guvernului sa gaseasca bani de avioane multirol Comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor au trimis ieri o scrisoare Birourilor Permanente ale celor doua Camere, in care spun ca este necesara achizitionarea de avioane multirol "care sa serveasca indeplinirii obiectivelor stabilite prin Strategia nationala de aparare". Fara sa pledeze in favoarea vreunui producator de avioane de lupta, parlamentarii din cele doua comisii recomanda Guvernului doar "sa actioneze pe baza legislatiei in vigoare" si "pe baza transparentei si competitivitatii".
Ziarul Financiar: La doi ani de la inceputul crizei financiare, Romania nu gaseste drumul catre redresare Caderea bancii americane Lehman Brothers in urma cu doi ani de zile, cel mai mare dezastru financiar din istorie, a insemnat inceputul oficial al unei crize financiare si economice care a rascolit intreaga lume de business si a trimis la pamant multe companii si banci. Efectele esecului Lehman Brothers se simt si acum, cand economiile lumii incearca sa isi gaseasca din nou drumul spre cresterea economica. Adevarati titani de pe Wall Street si nu numai, vazuti ca fiind infailibili, s-au prabusit.
Gandul: Cum se face informatizarea statului: “sa mananca si gura mea ceva” Sedinta Coalitiei de guvernamant s-a concentrat, marti, pe angajamentele luate de Romania in acordul cu FMI, respectiv Legea Pensiilor si plata arieratelor (datoriile statului catre privati), mai ales ca mult-asteptatele masuri de relansare economica nu au fost in vreun fel abordate Nu vad vreo decizie in a reduce fiscalitatea ca sa nu avem plecari de rezidenta fiscala sau evitarea platii taxelor si impozitelor cum avem acum", a povestit, pentru Gandul, despre discutiile din Coalitie, liderul minoritatilor nationale din Parlament Varujan Pambuccian.