Revista presei: Romania fara romani. Mintile luminate pleaca in strainatate
In paralel cu “migratia muschilor”, o alta categorie de romani a ales ca migreze: profesionistii, absolventi de studii superioare si cu o inalta pregatire.
EVZ: Aflati in cautarea unor salarii pe masura competentelor si a unui sistem in care sa se simta apreciati si valorificati, acesti romani au pus in balanta Romania cu alte oportunitati, iar in final si-au facut bagajul, alegand ceea ce a fost mai bine pentru ei. Asa cu intrat in randul celor aproape trei milioane de romani care locuiesc in acest moment in strainatate.
Ziarul Financiar: 500.000 de romani au solicitat un job in strainatate Peste 520.000 de romani si-au depus CV-urile pentru un job in strainatate de la inceputul anului, iar majoritatea celor care vor sa plece sunt deja angajati, aplica la 10- 20 de joburi pana ajung la interviu si vor sa lucreze la straini pentru ca nu-si mai pot achita creditele, potrivit statisticilor centralizate de site-ul Tjobs, o platforma de lucru pentru agentiile de recrutare din Romania. Desi jumatate de milion de romani au aplicat pentru un job in strainatate, numai 86. 000 au semnat contracte de munca in perioada ianuarie - septembrie 2010.
Mediafax: Peste 60% dintre parinti ar prefera sa-si trimita copiii la studii in strainatate Translatand acest proces si in sistemul educational, peste 60% dintre parinti nu isi doresc ca odraslele lor sa invete in Romania. Cei mai multi dintre romani (61%) au in general o parere proasta si foarte proasta despre scoala romaneasca, in timp ce doar 36% au o parere buna si foarte buna. De asemenea, 61% dintre romani ar prefera sa-si trimita copii la studii in strainatate. Comparativ cu invatamantul din Uniunea Europeana, doar un sfert dintre romani (26%) cred ca in Romania este un invatamant mai bun, in timp ce 55% cred ca invatamantul romanesc este mai slab. Principalele motive invocate pentru a justifica aceasta evaluare negativa sunt legate de caracterul neaplicat, lispa de dotare a scolilor si calitatea scazuta a actului educational.