Revista presei: Salariul minim nu mai ajunge pentru cosul lunar
Numai pentru a-si asigura hrana zilnica prevazuta in statistici, romanii ar trebui sa castige cel putin 750 de lei, cu 150 de lei mai mult decat minimul pe economie. Astfel suma totala necesara depaseste actualul salariu minim pe economie.
Adevarul: Scumpirea continua a alimentelor din ultimele luni, mai ales dupa cresterea TVA de la 19% la 24%, a generat un fenomen care va pune Guvernul in fata unei noi provocari: salariul minim pe economie este prea mic pentru asigurarea hranei zilnice a populatiei! Mai exact, pentru a cumpara alimentele din cosul zilnic oficial (cu gramajele prevazute in lege si cu preturile medii actuale) si pentru a suporta toate costurile vietii, romanul ar avea nevoie de cel putin 755 de lei pe luna. Or, salariul minim pe economie este de numai 600 de lei.
Romania Libera: Cine are interesul sa scumpeasca mancarea Patronatele din agricultura fragezesc piata preturilor pregatindu-se sa scumpeasca in urmatoarele luni alimentele cu ponderi cuprinse intre 10 si 25%, primele care vor urma tendinta de scumpire fiind painea, carnea si laptele. „Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru ca pretul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmand laptele si painea. (...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele in urmatoarele luni va fi cuprins intre 10 si 25, in functie de produs", a anuntat ieri presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei.
Gandul: Romanii nu mai pot inghiti scumpirea mancarii Paradoxul mancarii in Romania, despre care vorbesc oficialii Ministerului Agriculturii, este urmatorul: statul in care 62% din suprafata totala este teren agricol si in care sunt peste 3,5 milioane de ferme care sunt lucrate de doua milioane de oameni importa 60% din mancare, in timp ce produsele locale sunt din ce in ce mai scumpe. Paradoxul este insa doar in cifre. Razboiul preturilor, pornit si intretinut constant de producatori, de procesatori si de marile lanturi comerciale la un loc, este unul fictiv. Principala dovada este ca niciun reprezentant al industriei de profil nu poate explica, punctual, de ce se scumpeste un anumit produs cu 10%, de exemplu, in conditiile in care vanzarile sunt din ce in ce mai mici.