Revista presei: Cine e de vina pentru scumpirea alimentelor?
Discutiile in contradictoriu dintre producatori, procesatori si autoritati, purtate prin intermediul mass-media in ultima perioada, au ca efect o singura certitudine: mancarea produsa in Romania va fi mai scumpa.
Gandul: Pe de-o parte, producatorii au anuntat ca materia prima care intra in componenta diverselor categorii de alimente va costa cu 5-25% mai mult pana la sfarsitul anului, respectiv painea, legumele, fructele, lactatele, uleiul si carnea de pui. Pe de alta parte, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, crede ca scumpirile nu pot depasi rata inflatiei. Sorin Minea, preşedintele Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta - care reuneşte firmele procesatoare -, spune că declaraţiile oficiale nu au făcut altceva decât să servească intereselor producătorilor din sectorul agricol.
Romania Libera: Recalcularea pensiilor speciale ar putea fi blocata Cea mai recenta decizie de natura sa dea sperante beneficiarilor de pensii speciale a fost data la sfarsitul saptamanii trecute de Curtea de Apel Bucuresti in procesul intentat Guvernului de cei 271 de membri ai Asociatiei Nationale a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instantelor Judecatoresti si al Parchetelor. Concret, instanta a decis sa fie suspendata Hotararea de Guvern nr. 737 din 2010, prin care Guvernul Boc a stabilit cum sa fie recalculate pensiile personalului auxiliar din justitie. Decizia suspendarii poate fi atacata cu recurs, in 15 zile, si ea se aplica pana cand instanta decide daca se impune sau nu sa fie anulata hotararea de guvern respectiva.
Evenimentul Zilei: Exodul chirurgilorin Romania Medicii germani au la dispozitie, la Timisoara, cele mai noi tehnologii existente pe piata, aparatura si ustensile de un milion de euro, de la liderii mondiali in echipamente medicale. In orasul de pe Bega a avut loc un curs gratuit si unic in lume, in care medicii au invatat cum sa opereze tumori, chisturi sau cancere. "Material" de studiu au fost zece porci. Daca ar fi urmat un curs similar in oricare din tarile lumii, costul ar fi fost de cel putin 2.000 de euro pe zi, exceptand transportul si cazarea.
Jurnalul National: Bucuria de a fi impreuna cu sfintii Credinta si kitsch. Smerenie si desfatare. Toate pe frig, ploaie si imbracate in hainele ponosite, uzate de criza, de nevoia care bantuie de ani buni pe meleagurile moldovene. Anul acesta am remarcat mai multa saracime prezenta la festivitatile religioase, oameni care isi pun speranta de a avea pe masa o felie de paine in ajutorul sfintilor. Pentru a avea noroc si sanatate pelerinii s-au imbulzit sa atinga racla. Jandarmii tocmiti sa puna stavila puhoiului cu greu faceau fata pornirii "religioase" a poporului.
Adevarul: Cat de scumpa ar fi viata fara subventii Veniturile romanilor ar trebui sa fie cu aproximativ 50% mai mari pentru a suporta cheltuielile impuse, daca statul ar percepe tarifele reale pentru caldura, gaze, curent sau transporturi.Romania, ca oricare alt stat modern, subventioneaza utilitatile de imediata necesitate. Diferenta dintre costurile reale si preturile platite poate depasi 100%.