Revista presei: Romania ramane "in bratele" FMI pentru a supravietui
Autoritatile mizeaza pe un nou acord cu Fondul pentru a putea accesa la costuri rezonabile imprumuturile necesare, in cea mai mare parte, pentru plata pensiilor si salariilor de anul viitor.
EVZ; Cea mai dificila sarcina de anul viitor va fi finantarea deficitului bugetar, adica statul va trebui sa faca rost de circa 6 miliarde de euro, cea mai mare parte pentru a plati salariile, pensiile si cheltuielile cu asistenta sociala. La aceasta suma se vor adauga si ratele la imprumuturile luate, inclusiv catre cei de la FMI. Deja datoria publica a Romaniei era, la jumatatea acestui an, de 34,6% din PIB, din care cea mai mare parte pe termen scurt trebuind refinantata.
Romania Libera: BNR: Romania trebuie sa se autofinanteze Romania are nevoie de o rata de crestere sustenabila a PIB-ului, nu neaparat de crestere ambitioasa, ci o rata de crestere care lasa loc autofinantarii si nu indatorarii progresive, a declarat Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei. "Oamenii ar trebui sa aiba rabdare, dar nu au. Este nevoie de o schimbare de mentalitate. Prin mentalitate vreau sa spun ca trebuie sa privim catre viitor in termeni de rata de crestere sustenabila a PIB-ului, nu neaparat de crestere ambitioasa - o rata de crestere care lasa loc autofinantarii si nu indatorarii progresive", a precizat Lazea.
Ziarul Financiar: Statul roman permite inexplicabil preturi in euro desi moneda nationala este leul Case, masini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vandute in Romania in euro cu toate ca in Ungaria sau Polonia preturile sunt in forinti sau zloti. Euroizarea impiedica relansarea prin parghia dobanzilor la lei. Referinta multor companii - de la cele de telefonie mobila pana la dealerii de masini sau dezvoltatorii de locuinte - de a afisa preturile in euro, dar si practica bancherilor de a vinde agresiv credite in valuta au facut din evolutia cursului o "obsesie" pentru majoritatea romanilor.