Revista presei: Exista viata dupa pensionare... abia din 2030
Adoptarea de catre deputati a noii legi a pensiilor, prin care varsta de pensionare va creste in urmatorii 20 de ani la 65 de ani, a nascut vii controverse. Insa, avansul economic peste media europeana ar putea compensa aceasta masura.
EVZ: Pe de o parte, cei care sustin cresterea varstei de pensionare motiveaza ca Romania se confrunta cu un risc ridicat din punct de vedere demografic, care, coroborat cu deficitul bugetului de pensii, poate conduce la colapsul sistemului. De partea cealalta, alte voci spun ca Romania nu le poate oferi salariatilor conditii de viata si de munca comparabile cu cele din alte state ale Uniunii Europene, astfel ca si speranta de viata este mai redusa cu aproape 10 ani decat media europeana.
Romania Libera: Curtea Constitutionala vs. legea pensiilor. Cine castiga? Guvernul Boc si-a impus majoritatea in Parlament astfel incat Legea pensiilor a fost adoptata in forma Executivului. Pana la aplicare, legea trebuie sa primeasca insa „unda verde" si de la Curtea Constitutionala. Social-democratii au anuntat ieri, prin vocea presedintelui Victor Ponta, ca vor ataca la Curtea Constitutionala, cel mai probabil astazi, proaspat adoptata Lege a pensiilor. Si liberalii au spus ca vor ataca legea, dar „complet separat" de PSD. Printre argumentele pe care le vor ridica pesedistii se numara tocmai introducerea pensiilor ocupationale (ale militarilor, politistilor si judecatorilor) in sistemul public de pensii.
Adevarul: Varsta egala la pensie din 2030 Pensionarea la 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati, penalizari mai mari in cazul retragerii din activitate inaintea acestei varste, pensie proportionala cu contributiile la fondul asigurarilor sociale, mentinerea punctului de pensie la 39% si eliminarea pensiilor speciale. Acestea sunt principalele prevederi cuprinse in Legea pensiilor, care a trecut ieri de Camera Deputatilor in varianta propusa de Guvern.