Revista presei: Ce sanse au bugetarii sa-si primeasca salariile inapoi?
Faptul ca Guvernul a parut sa cedeze in fata protestelor de la Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii deschide Cutia Pandorei. Toate celelalte categorii de bugetari se considera indreptatite sa ceara majorarea salariilor si cred ca pot obtine asta.
Romania Libera: Guvernul a avut de ales intre a crea acest precedent si a accepta blocarea totala a incasarilor statului. Totusi, dupa ce angajatii de la Finante au acceptat sa inceteze protestele, Guvernul isi retrage o parte din oferta. Practic, conform noilor reguli, doar o mica parte din angajati vor mai primi stimulente. Chiar si aceasta situatie este insa temporara. Stimulentele vor fi acordate doar pana la aplicarea legii salarizarii unitare, care ar trebui sa intre in vigoare cu intarziere, din 2011. In acel moment, veniturile angajatilor de la Fisc vor creste cu 20-30% fata de luna septem-brie dar vor fi la jumatate comparativ cu aprilie, luna in care salariile de baza nu fusesera taiate cu 25% si se acordau stimulente.
Evenimentul Zilei: Cei care au de luat bani de la stat scapa de taxe Fiscul ofera posibilitatea compensarii sumelor pe care firmele le au de recuperat de la stat ca urmare a contractelor de furnizare de bunuri, servicii sau lucrari. Prevederea a fost inclusa in OUG nr. 88/2010 privind modificarea Codului de Procedura Fiscala. Atata timp cat, fata de textul anterior al Codului de Procedura Fiscala, sunt incluse alaturi de sumele de restituit si de rambursat si cele "de plata", se poate trage concluzia ca legiuitorii au avut in vedere nu doar creantele fiscale, ci si creantele izvorate din contractele de furnizare de bunuri, servicii sau lucrari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Un apartament sta opt luni pe piata, pana isi gaseste cumparator. Cat poti negocia Vand sau mai astept este intrebarea zilei pentru vanzatorii de case. Coroborate, datele vehiculate in piata de catre agen-tiile imobiliare contureaza un posibil raspuns. Exemplul concret al proprietarului unei garsoniere din Dristor este sugestiv. El vrea sa vanda, inca de acum o luna, lo-cuinta monocamerala cu 40.000 de euro. Nu a gasit insa cumparator.
Jurnalul National: PSD, pregatit de guvernare Congresul PSD a adoptat o rezolutie prin care partidul se obliga sa nu colaboreze "in nici o forma cu cei care guverneaza acum tara", dupa un apel facut de presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care a cerut partidelor din opozitie sa constituie "alianta partidelor care nu incalca Constitutia". Congresul PSD a aprobat sambata si principalele modificari ce vor fi aduse Statutului partidului, intre acestea figurand alegerea presedintelui prin votul tuturor membrilor, desemnarea in mod similar a candidatului PSD la alegerile prezidentiale, cresterea numarului de vicepresedinti de la 15 la 18.
Adevarul: Afaceri si politica in numele Domnului Cultele din Romania nu resimt crizei economice. Facilitatile fiscale, fondurile imense alocate de stat si afacerile derulate cu succes au adus profituri in conturile Bisericii Ortodoxe Romane. Din punct de vedere juridic, Cultele au acelasi statut ca si organizatiile non-guvernamentale. In realitate, Cultele sunt cele mai „guvernamentale“ ONG-uri.
Ziarul Financiar: Restantele au depasit 10% din soldul creditelor in patru judete cu economie slaba Criza a lovit mai puternic judetele slab dezvoltate din punct de vedere economic sau regiunile puternic dependente de o singura industrie, firmele si clientii individuali din aceste zone reusind sa-si plateasca din ce in ce mai greu ratele la banci. In Ialomita, de exemplu, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor acordate de banci ajungea la 12,3% la sfarsitul lui august, in crestere cu un punct si jumatate fata de luna precedenta. Si in Bistrita-Nasaud, Galati sau Suceava restantele depaseau 10% din soldul creditelor.